Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjska brazda upozorava
  • 26.01.2017. 09:00

Selo uvelo cestarinu svojim poljoprivrednicima

Enormno visoka cijena komunalne naknade, pobijanje otpisa dugovanja, cestarina za traktore, krivične presude, samo su neki od epiteta načelnika Općine Čeminac.

  • 8.561
  • 1.064
  • 0

"Dolaskom na vlast načelnika Zlatka Pinjuha prije dvije godine započinje nevjerojatan harač na stanovništvo, ponajviše ono koje stvara i utiče na razvoj gospodarstva.

To nema ni u jednoj općini,nigdje u Hrvatskoj. Kap koja je prellila čašu jesu zadnje tri odluke koje su izravno pogodile poljoprivredne proizvođače i gospodarske subjekte, nas koji radimo i izmirujemo svoje obveze prema lokalnoj vlasti, državnom proračunu i bankama", rekao nam je Petar Pranjić, predsjednik udruge poljoprivrednika Baranjska brazda.

Povod naše posjete njemu i njegovu imanju su nezadovoljstva poljoprivrednika općine Čeminac, a koji su ujedno i članovi Brazde.

Enormno visoka cijena komunalne naknade

"Prva odluka je odluka o visini komunalne naknade koja nam se sada naplaćuje i tisuću puta više nego u susjednim i okolnim općinama. Također, svi poljopirvredni objekti, šupe, nadstrešnice, kokošinjci i drugo definiraju se kao poslovni prostori i na njih se plaća komunalna naknada kao da ste nekakvo poduzeće u Zagrebu.

Šupa kao poslovni prostor?

Otpisali dugovanja pa to pobili

Druga odluka je da se pobija odluka iz 2012. godine kada je zbog elementarne nepogode Vlada otpisala dio dugovanja poljoprivredniciama zakup državnog zemljišta i isto savjetovala županijama i gradovima. Općinsko vijeće Čeminca tada je donijelo odluku i otpisalo dio dugovanja, međutim on sada pobija tu odluku i traži da se plati otpisani dio pod prijetnjom blokade računa bez prava žalbe", ističe naš domaćin.

Odluke se donose u vrijeme blagdana kako bi bilo što manje vremena za prigovore, kažu. Treća je odluka o naplati cestarine za korištenje javnih prometnih površina za teretna vozila i traktore "kao u vrijeme Franje Tahija". A upravo je ta odluka pobudila i najviše pažnje javnosti i jedan od glavnih razloga je i našeg dolaska u Novi Čeminac.

Selo uvelo cestarinu za traktore

"Pa recite mi molim Vas ima li to igdje u Hrvatskoj? Da nešto što ste već platili kroz registraciju tih vozila ponovno plaćate lokalnoj samoupravi i to dvostruko više nego što košta registracija vozila. Da apsurd bude veći mi se uglavnom koristimo državnim, županijskim i poljskim putevima, a ne lokalnim cestama ili ulicama kroz naselja.

Riječ je ovdje o čovjeku koji je promijenio sedam stranačkih kaputa i kao pravaš, i liberal, i SDP-ovac, izbačen iz HDZ-a pa se ponovno vraća prije dvije godine u HDZ. Ovo ne govorim kako bih omalovažavao bilo koga, samo želim ukazati na činjenicu o kakvom se čovjeku radi i skrenuti pozornost vladajućoj stranci kakvog čovjeka imaju u svojim redovima, koji blati ugled HDZ-a svojim postupcima. Protiv njega se vode brojni sporovi, prekršajni i krivični, a o privrednom kriminalu da i ne govorim. Poznato mi je da ima dvije pravomoćne krivične presude, a uskoro će ih biti još.

Kupio je državno zemljište i odmah ga prodao za tri puta veću cijenu, eksploatirao pijesak i na tome zaradio, da bi mu država na kraju zemljište oduzela. Ali se još vode sporovi oko nastale štete, uzetih poticaja i neplaćanja poreza. I sve je to nastavio raditi i kao načelnik Općine Čeminac.

Okupio je oko sebe ljude niskog morala i besposličare, kupio ih socijalnim naknadama iz općinskog proračuna i stvorio Vijeće poslušnika kojima on upravlja", ističe Petar Pranjić pokazujući nam imanje, strojeve.

Naime, Petar Pranjić bavi se ratarskom proizvodnjom i prijevozništvom - a u toj tvrtki zaposlena je cijela obitelj. Ističe i da se javni natječaji uopće ne provode u skladu sa zakonom, nema javnog objavljivanja, tu su direktne pogodbe, nema objave financijskih izvjšetaja, rade se nepotrene investicije u cilju što većeg protoka novca, a općinu se zadužuje kormecijalnim kreditima. Jedna od zadnjih investicija je kupovina kamiona za potrebe nepotrebne komunalne službe koja zapošljava njegovu rodbinu i prijatelje, također bez javnog natječaja.

Domjenci, slavlja

"A da ne pričamo o raznim domjencima i slavljima, kruha i igara naroda da zatvori svoje uši i oči, uz pjesme Maje Šuput, Jasmina Stavrosa i Morislava Škore. To si ne može priuštiti ni grad veličine Osijeka, a ne općina od 3.500 stanovnika.

I moglo bi se još nabrajati unedogled, ali došlo smo da zaključka da više ovako ne može i ne smije biti jer sve su to naši novci koji se nanamjenski troše. Postoji li kakvo zakonodavno tijelo koje nadgleda rad ovakvih lokalnih šerifa i donosi žurne odluke? Jer čekati da završe svi ovi procesi pred sudbenim tijelima je nemoguće. On ima prostora i vremena zahvaljujući sporosti naših pravosudnih organa, osigurati financijski i sebe i svoje potomke. Hoćemo li dopustiti da i ovo malo radnih obitelji napusti ovu našu zemlju za koju smo se krvavo borili, bili prognanici, vratili se i krenuli iz početka i sada nas jedan kriminalac ponovno tjera na odlazak", ističu u Udruzi Baranjska Brazda.

Pismo DORH-u

"Dolaskom na vlast ove Vlade i ministara u njoj vidjeli smo svoju svjetliju budućnost. Vidjeli smo volju da se nepravde isprave i korupcija ukloni", stoji i u pismu koje je upućeno na nekoliko adresa. Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Ministarstvu financija, ali i DORH-u.

"Stoga ne smijemo dopustiti da pojedinci pogaze ovaj trud, nadam se da ćete nešto poduzeti i preispitati zakonitost ovakvih slučajeva.

Razgovarali smo s gospodarstvenicima i načelnicima općina u okruženju kao što su Jagodnjak, Darda, Kneževi Vinogradi i usporedili visinu davanja prema lokalnoj upravi. Prvo su nam se smijali jer nisu vjerovali da je općina Čeminac donijela takve odluke dok im iste nismo pokazali.

Ljudi nam ne vjeruju

Onda su rekli da su komunalne naknade kod njih i tisuću puta manje, a cestarine ne planiraju uvesti nikada. Općina Darda koja radi sto na sat po pitanju razvoja infrastrukture, privlači EU fondove i iz toga financira ulaganja, ponajviše u razvoj gospodarstva što se kasnije triput vraća je za primjer čitavoj Hrvatskoj. I ovdje je načelnik iz redova HDZ-a, međutim on se ne zadužuje kreditima i ne guli svoje gospodarstvenike, nego zajedno s njima traži rješenja za dobrobit cijele zajednice.

Išli smo toliko daleko da smo čak razmišljali i o referendumu i pripojenju općini Darda, međutim tada smo shvatili da bi to samo značilo pobjedu ovog kriminalca jer bi on nastavio raditi isto samo na manjem broju stanovnika", stoji u pismu.


Fotoprilog


Tagovi

Pranjić Čeminac Općina Komunlano Naknade Voćar Maja Šuput Jasmin Stavros


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.