Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 29.09.2021. 07:30

Sedam projekata koje FAO smatra važnim za budućnost poljoprivrede

Proglašeni su pobednici UN-ovog takmičenja pod nazivom "Digitalna dostignuća u poljoprivredi Evrope i srednje Azije"

Foto: Elnur/Atrbutenkov@DepositPhotos
  • 176
  • 21
  • 0

Digitalizacija agrara neizbežan je proces u razvoju ovoga sektora. Kako bi predstavili inovativna rešenja u području poljoprivrede, održano je takmičenje pod nazivom "Digitalna dostignuća u poljoprivredi Evrope i srednje Azije" kojeg je u novembru prošle godine organizovala Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) zajedno sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Sa 192 prijavljenih iz 38 zemalja Evrope i Azije, inicijativa je predstavila razne inovacije za pronalaženje rešenja za današnje probleme poljoprivredne proizvodnje. Ranije je objavljeno 28 finalista, a 23. septembra pobednici u ukupno sedam kategorija takmičenja.

Evo o kojim se rešenjima i inovacijama radi.

1. Skraćivanje prodajnog lanca je bitno

Voće i povrće često se tretira hemikalijama kako bi izdržalo transport zbog kog dolazi do velikog utroška goriva, ali i energije za rad hladnjača. Istovremeno, plodovi veštački sazrevaju, a dolazi i do prekomerne upotrebe materijala za pakovanje. Zbog visokih troškova, mali poljoprivrednici često nisu u mogućnosti da prodaju svoju kvalitetnu robu pod odgovarajućim cenama. 

Stoga je danska kompanija Fresh.Land osmislila veb platformu koja proizvođačima iz Portugalije, Španije, Italije, Švedske i Danske omogućava direktnu prodaju, bez prisustva posrednika. Tako se skraćuje prodajni lanac, a proizvodi umesto da mesecima putuju do potrošača, u samo nekoliko dana stignu na odredišta u Danskoj i susednoj Švedskoj. 

Proizvođači na ovoj platformi postižu i do 50 odsto veće cene (Foto: Printscreen)

Poljoprivrednici na ovaj način mogu da postignu od 20 do 50 odsto više cene, smanje otpad do 34 odsto, a potrebe za hlađenjem redukuju se do 88 odsto. Upravo je ovim konceptom ta kompanija osvojila prvo mesto u kategoriji koja se odnosi na regulatorne okvire, poboljšan pristup tržištu i finansijske usluge.

2. Saveti za sve koji žele da se bave organskom proizvodnjom

U drugoj kategoriji, za razvoj kapaciteta i osnaživanje, pobednik je platforma Organic Farm Knowledge. Reč je o internet servisu koji poljoprivrednicima nudi savete, najnovije rezultate istraživanja, ali i razmenu iskustava u vezi sa organskom proizvodnjom.

Platforma je dostupna i na više jezika (Foto: Printscreen)

Pokrivaju teme poput kvaliteta i plodnosti zemljišta, đubriva, suzbijanja bolesti, korova i štetočina u ratarstvu, ali i stočarstvo, semenarstvu i slično. Osnivači naglašavaju da iako podaci pripadaju evropskom području, mogu poslužiti i biti relevantni za ostale regije sa sličnom klimom. 

3. Automatizacija i robotizacija su ključne

Povećanje prinosa uz zaštitu životne sredine globalni je izazov s obzirom na to da se predviđa da će se broj stanovnika na planeti do 2050. godine popeti na više od devet milijardi. Očekuje se veća potražnja za hranom, a posledično bi mogla da raste i upotreba pesticida. 

Jedno od rešenja ovog problema ponudilo je nemački Univerzitet FH Westküste koji je odneo pobedu u kategoriji inovacija i održive poljoprivredne proizvodnje. Nominovali su robota za suzbijanje korova koji precizno razlikuje useve od samoniklog bilja, a u videu možete da pogledate kako izgleda u radu. 

4. Sistem za nadzor i upravljanje krdima

U četvrtoj kategoriji, koja se odnosi na specifična rešenja koja podstiču inovacije i održiv uzgoj, pobedu je odneo Nedap CowControl - sistem za nadzor i upravljanje krdima krava. On omogućava automatizaciju stočarske proizvodnje i donošenje odluka na osnovu prikupljenih podataka o svakoj životinji.

Oko vrata ili nogu im se stavlja ogrlica koja prati njihovu aktivnost, zdravlje, reprodukciju i lokaciju kroz 24 sata dnevno. Stočari na svojim pametnim telefonima ili računalima mogu danonoćno da kontrolišu krda, a ako krava odstupi od normalnog ponašanja, vlasnik će biti na to upozoren. Ta će se životinja pojaviti na spisku onih koje treba proveriti. Kako napominju inovatori, na taj se način zdravstveni problemi mogu otkriti na vreme, odnosno pre nego što bolest poprimi teži oblik. Osim toga, ovaj sistem omogućava i praćenje optimalnog trenutka oplodnje što omogućava osemenjivanje bez upotrebe hormonskih regulatora.

5. Među pobednicima i Agrivi

U petoj kategoriji pobednik je kompanija Agrivi iz Hrvatske koja godinama razvija sistem za digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje. Njihova aplikacija omogućava upravljanje farmama, nadzor procesa, evidentiranje, poljoprivrednu analitiku, sledljivost proizvoda, a na kraju poboljšanje produktivnosti i profitabilnosti.  

AGRIVI dobitnik prestižne nagrade UN-a za inovacije u poljoprivredi

Aplikacija omogućava upravljanje farmama

Brojne su mogućnosti koje ovo rešenje obuhvata, a detalje možete videti ovde.

6. Meteorološke stanice

Vremenska prognoza i podaci o biljnim bolestima i štetočinama su ključni za uspešno upravljanje usevima. U šestoj kategoriji koja se tiče upravljanja rizicima od katastrofa i sistema ranog upozorenja pobednik je METOS kompanije Pessl Instruments GmbH.

Dio METOS asortimana (Foto: Printscreen)

Na ovom su se ocenjivanju predstavili sa svojim meteorološkim stanicama, mernim uređajima, softverima i pratećom aplikacijom. Pomoću njih korisnici prate vlažnost zemljišta, mraz, kiše, visoke temperature i slično, a sva upozorenja putem iMETOS sistema dolaze i SMS-om na telefon poljoprivrednika.

7. Ne bacaj već podeli

U poslednjoj kategoriji koja se odnosi na gubitke i otpad u domeni ishrane prvo je mesto osvojila aplikacija OLIO koja predstavlja rešenje problema bacanja hrane u domaćinstvima. Pomaže u povezivanju ljudi i kompanija kako bi nastale viškove mogli da doniraju.

Korisnici fotografišu hranu koja im nije potrebna ili je višak pa dodaju u aplikaciju, o čemu odmah obaveštenje dobiju osobe u blizini, koje preuzimanje mogu dogovoriti putem privatnih poruka unutar aplikacije. Primopredaja se odvija na kućnom pragu ili nekoj drugoj lokaciji, zavisno od dogovora.


Tagovi

FAO Pobednici Digitalizacija poljoprivrede AGRIVI Digitalna dostignuća Aplikacije Budućnost poljoprivrede


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.