Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 28.08.2021. 12:00

Sedam koraka do digitalizacije poljoprivredne proizvodnje

Čini se da je digitalizacija rešenje bez premca za sva nova pitanja, a osnova za njenu implementaciju od poljoprivrednih organizacija i kompanija trebalo bi da bude dalje obrazovanje, počevši od malih poljoprivrednika.

Foto: Agrivi
  • 558
  • 76
  • 0

Digitalizacija i upravljanje uz pomoć moderne tehnologije svim proizvodnim procesima sve više uzima maha u poljoprivrednom sektoru. Inovacije su postale nezamenljive kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije, održivije i transparentnije prema zahtevima kupaca. 

Ako se pitate koja je tajna za uspešnu digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, kompanija Agrivi donosi sedam koraka kako uspešno digitalizovati poljoprivrednu proizvodnju.

Istraživanje i postavljanje ciljeva

Kako bi se pojednostavio celokupni proces digitalizacije, potrebno je prvo odrediti šta tačno želimo da postignemo digitalizacijom, odnosno postaviti određene ciljeve. Starije generacije, koje često nisu dovoljno vešte sa modernim tehnologijama, mogu potražiti pomoć mladih da ih upoznaju sa svetom računara, interneta i raznih poljoprivrednih portala. 

Dalje, umrežavanje i povezivanje sa drugim proizvođačima koji već koriste neke od alata digitalne poljoprivrede takođe može biti korisno kako bi se dodatno istražile mogućnosti i prakse na kojima se može primeniti digitalizacija. 

Kada postavljate ciljeve, nema potrebe da ciljate predaleko. Pustolovina digitalizacije može početi korišćenjem jednostavnih alata, a kasnije, možete preći na kompleksnije integracije različitih sistema. 

Potražite savet

Digitalizacija poljoprivrede može u početku da deluje kao kompleksan proces, zato je savetovanje sa stručnim osobama veoma važan korak.

Ovde u pomoć "uskaču" savetodavne službe, banke i razne druge agencije koje imaju tim stručnjaka u tom području. Oni, kao i mnoge druge ostale institucije često organizuju edukacije koje su lako dostupne i podržavaju digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Na ovakvim radionicama možete pronaći korisne informacije od potrebne dokumentacije za određene projekte, implementaciju zadataka koji proizlaze iz agro-raznih programa namenjenim inovacijama ili pružanja procene u mogućnosti ulaganja digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Vladini i EU programi i subvencije

Svaki poljoprivrednik se može prijaviti na razne subvencije iz zemlje, opštine ili EU-a.

Kriterijumi i broj subvencija menjaju se iz godine u godinu. Štaviše, postoje brojne subvencije koje podržavaju inovacije i upotrebu modernih tehnologija. Iz tog razloga ne bi trebalo da bude teško ispuniti sve dokumente potrebne za podnošenje odgovarajuće subvencije.

Upoređivanje sa drugima i promene u upravljanju

Ako želite uspešno da digitalizujete i unapredite vašu proizvodnju, nemojte se plašiti poređenja sa drugim lokalnim preduzetnicima, jer su riznica znanja. Drugim rečima, mogu podeliti vredne savete iz svog iskustva.

Zašto ne biste ponovili prakse koje su se pokazale efikasne kod drugih. To može biti nešto o novim senzorima ili promenama u upravljanju. Nije važno koju praksu ili tehnologiju ćete primeniti, bitno je učiti na primeru drugih. 

Primena modernih tehnologija i korisnička podrška

Da li je digitalna poljoprivreda za svakoga?

Bilo da je reč o jednostavnim uređajima koji se lako instaliraju, poput senzora, meteoroloških stanica, ili se radi o dronovima i satelitskim snimcima, imajte na umu da je sve stvoreno za ljude. Prilikom odabira digitalnih alata, firme će vas osposobiti za korišćenje određenog alata. Danas, kada kupite neki novi proizvod ili uslugu, kompanije će se pobrinuti da vam daju detaljna uputstva kako se koristiti time. Vremena su se promenila, a kvalitet usluge i dostupnost proizvoda zajedno sa njima. 

Prilikom kupovine modernih tehnologija, namenska kompanija pobrinuće se za potrebnu konfiguraciju i obuku, a kasnije će je podeliti i korisničkoj podršci.

Automatizacija procesa

Da li ste čuli za integraciju i automatizaciju procesa?

Zašto svakodnevno paliti prskalice za navodnjavanje ako se same mogu uključiti i isključiti. Osim automatizovanih sistema za navodnjavanje, mnoge druge tehnologije mogu da vam olakšaju svakodnevni život. Na primer, softver za praćenje poljoprivredne proizvodnje može da olakša integraciju i automatizaciju procesa. Zašto svaki dan odlaziti na teren radi izviđanja ako promene možemo tačno da vidimo zahvaljujući snimcima sa satelita i primiti obaveštenje o datoj anomaliji.

Zahvaljujući digitalizaciji i podacima dobijenim iz raznih senzora, ti će se sistemi automatski aktivirati i omogućiti uštedu vremena, što će rezultirati efikasnijim upravljanjem resursima ili zaštitom od gubitka prinosa. Drugim rečima, ako želite da digitalizujete svoju proizvodnju, trebalo bi da razmotrite automatizaciju svojih procesa.

Donošenje odluka na osnovu stvarnih podataka

Sve gore navedeno dovodi nas do sedmog koraka - digitalizacije koja omogućuje efikasnije prikupljanje podataka. Svi rezultati se skladište na jedno sigurno mesto i lako su dostupni.

Zahvaljujući sprovedenoj analizi, donošenje odluka na osnovu podataka postaje stvarno i budimo iskreni, to je najveće postignuće.

Poljoprivrednici ne treba da budu dobri analitičari, već bi umesto toga trebalo da razmišljaju o primeni softvera za praćenje poljoprivredne proizvodnje. Donošenjem odluka na osnovu stvarnih podataka moći će da izvuku precizne zaključke i prema tome planiraju dalje aktivnosti kao i poboljšaju efikasnost i profitabilnost.

Budućnost je u digitalizaciji

Bez obzira da li smo za to spremni ili ne, digitalizacija je sve više prisutna i u poljoprivredi. Procenjuje se da će se do 2025. godine dobit zbog digitalizacije povećati na 330 milijardi dolara, a kao rezultat toga, proizvodnja hrane porašće za čak 25 odsto.

Zemlje širom sveta trenutno raspravljaju o tome kako poboljšati kvalitet i količinu proizvedene hrane, a čini se da je upravo digitalizacija rešenje bez premca za sva nova pitanja, a osnova za njeno sprovođenje od poljoprivrednih organizacija i kompanija trebalo bi da bude dalje obrazovanje, počevši od malih poljoprivrednika.


Tagovi

Digizalizacija poljoprivrede Sedam koraka Savetovanje Digitalni alati Agrivi


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/