Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • April 2018
  • 01.05.2018. 20:15

Saveti o povrtarstvu i zemljištu najviše čitani u aprilu

Ovo je pet najčitanijih tekstova - podsetitie se i primenite neki od korisnih saveta!

Foto: Bigstock / Prathan
  • 238
  • 10
  • 0

Četvrti mesec 2018. godine bio je rezervisan za radove na njivama, u baštama i plastenicima, od kojih su poneki i okasnili, zbog hladnog marta. U skladu sa tim, čitani su i tekstovi koji su u vezi sa zemljištem, kao i načinima da se dođe do boljeg prinosa. Izgleda su povrtari bili najaktivniji, a posebno oni zainteresovani za krompir i paradajz. Najviše pregleda upravo ima tekst "Pet saveta za veći prinos krompira" - 6.431 pregled.

Prodaja IMT-a Tafeu, svakako je bila jedna od aktuelnosti o kojoj se mnogo govorilo, a osim informacije da je IMT prodat, preneli smo i realna očekivanja, u kolumni Đorđa Simovića.

Ovo je top pet tekstova, a vi nas pratite i dalje:

Pet saveta za veći prinos krompira 

Da bismo imali veći, bogatiji i bolji prinos krompira, potrebno je da pravilno izaberemo mesto za sadnju (rahlo, plodno zemljište), primenimo na pravi način agrotehniku, a naravno i da odaberemo dobar sadni materijal.

Korovi su odlični indikatori zemljišta

Vlažna, topla zemlja idealna je za rast korova, koji buja iz dana u dan. Međutim, ne gledajte na njega jedino kao na gubitak vremena, zgrbljena leđa i zelene ruke od čupanja. Upravo korov može da nam pokaže kakvog je kvaliteta naša zemlja. Da li je siromašna ili bogata organskim materijama, nedostaje li joj nešto, šta uzgajati na kom delu, kako je poboljšati. 

Kako da odredite i poboljšate pH vrednost zemljišta

Bogata berba ili žetva počinju sa prvim korakom - kvalitetnim zemljištem. Da biste to postigli, ne treba vam mnogo novca, niti vremena. Zemljište je mešavina vazduha, vode, mineralnih čestica i mrtvih organskih materija, pa od ove strukture zavisi šta ćete dobiti za rezultat. Pre nego što krenete u akciju poboljšavanja kvaliteta zemljišta, upoznajte se sa njim - šta mu nedostaje, a čega ima previše. Analizu možete obaviti u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama i nadležnim laboratorijama, ali i u nekoliko jednostavnih koraka - kod kuće.

Ko su dobre, a ko loše komšije paradajzu?

Paradajz je povrtna kultura koja se uzgaja u skoro svakoj bašti, a mnoštvo sorti čeri paradajza i sorti malih dimenzija biljaka omogućili su paradajzu da zavlada terasama i balkonima. Da bi nas biljke paradajza obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim đubrenja i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje raste u neposrednoj blizini paradajza.

Komponentaši potpisu (ne)veruju

Na putu od pogona u Jarkovcu do dvorišta srpskog seljaka novi, a jeftiniji i kvalitetniji, IMT 539 čekaju mnogobrojne "rupe".

IMT
IMT uvek izaziva brojne komentare i diskusiju na našoj FB stranici

 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Agroklub April 2018 Tekstovi Najčitanije Krompir Paradajz Ph zemljišta IMT Tafe Korovi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao