Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 17.10.2020. 08:00

Saradnja Srbije i RS na promociji organskog uzgoja - strpljivo do većih površina

Treba biti strpljiv. I kod nas je u početku bilo malo površina sa ovim uzgojem dok je danas oko 15.000 hektara u sistemu navedene proizvodnje, ističe Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organic control system" iz Subotice.

Foto: Bojan Kecman
  • 86
  • 3
  • 0

Od naredne godine sertifikovani proizvođači organske hrane "zapadno od Drine" na svojim proizvodima moći će da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske" što je još jedan krupan korak u razvoju eko proizvodnje, a nastao saradnjom Srbije i susedne Srpske.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS napomenuo je da je trenutno je oko 100 proizvođača sertifikovano ili u procesu dobijanja sertifikacije, a vrednost izvoza kreće se oko pet miliona konvertibilnih maraka (preko 300 miliona dinara).

Organska proizvodnja: Kako se pravi kompost i zašto nije dobro duboko oranje?

"Pre nekoliko godina u RS smo imali oko 300 hektara pod organskim usevima, sada je ta brojka duplo viša", istakao je ministar Pašalić.

Inače, podsticajna sredstva za biljnu i stočarsku organsku proizvodnju u Republici Srpskoj su do 600 KM (30.000 dinara) po jednom hektaru i 50 odsto od cene sertifikata.

Sa zdravom hranom konkurentni u svetu

Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organic control system" iz Subotice, koja jedina ima predstavništvo na teritoriji Republike Srpske i kod koje je najveći broj budućih uzgajivača, naglasio je da je ovaj događaj kruna rada koji je počeo prošle godine nakon sastanka resornih ministara poljoprivrede Srbije i ovog entiteta BiH.

U Srbiji za godinu dana površine pod zasadima organske hrane uvećane za 45 odsto

"Treba biti strpljiv. I kod nas je u početku bilo malo površina sa ovim uzgojem dok je danas oko 15.000 hektara u sistemu navedene proizvodnje", ističe Novaković i dodaje kako moramo da shvatimo da ni Srbija ni Srpska nemaju milione hektara na kojima se može uzgajati jedan usev, kao u nekim svetskim državama.

Svetu se mora ponuditi nešto novo, a to je posebna hrana, organska i zdrava i da se na taj način bude konkurentno na međunarodnom tržištu.

Rodoljub Anđelić, predsednik Udruženja organskih proizvođača RS poslao je apel da se još više pojača kontrola u smislu prodaje proizvoda sa sertifikatima.


Tagovi

Organska proizvodnja Boris Pašalić Nenad Novaković Rodoljub Anđelić Proces sertifikacije Organska hrana Podsticaji Ekološka proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u