Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski izvoz
  • 22.07.2021. 18:00

Ruska vlada pretnja globalnom tržištu žitarica jer želi da ograniči rast cena hrane?

Ruska pšenica je zbog izvozne carine postala manje konkurentna na svetskom tržištu, a kupci robu traže od drugih velikih proizvođača kao što je Ukrajina.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 1.101
  • 120
  • 0

Kako bi ograničila rast cena hrane na domaćem tržištu, ruska vlada je uz snažnu podršku predsednika Vladimira Putina, umesto poreza uvela fluktuirajuću, još višu izvoznu carinu za žitarice. Međutim, te bi mere mogle da učine njihovu pšenicu manje konkurentnom na globalnom tržištu.

Kako piše argusmedia, Rusija je od početka nove sezone u julu, zbog povećanja iznosa izvozne carine postala manje konkurentna. Naime, izvozni porez je 2. juna povećan na 50 evra po toni, a do tada je iznosio oko 24 evra.

Strani kupci odustaju od ruske pšenice?

Kao rezultat toga, ruski izvoznici prisiljeni su da povećaju cene, što je usporilo izvoz. "Ne očekujemo odliv ruske pšenice na početku tržišne godine jer je ona manje konkurentna u odnosu na onu iz Ukrajine i Rumunije", kazala je Sabina Sodikova, menadžer u kompaniji Agrozan Commodities.

Analitičari smatraju da povećanje poreza ugrožava sigurnost inače profitabilne terminske prodaje, prenosi zawya. Takođe, naglašavaju da potezi Rusije, jednog od najvećih svetskih izvoznika pšenice, podstiču više cene žitarica, odnosno inflaciju i u drugim zemljama. Primer je rast izvoznog poreza u januaru koji je doveo globalne cene do najviših nivoa u sedam godina.

To bi moglo da podstakne strane kupce da robu potraže na drugom mestu, kao što su Ukrajina i Indija. Inače, Rusija je poslednjih godina često najjeftiniji dobavljač za one koji kupuju velike količine, poput Egipta i Bangladeša. 

Rusija ponovno povećava carine na izvoz pšenice i kukuruza

Međutim, od kako je Moskva povećala carine početkom juna, prodaja ove žitarice na ruskom tržištu je sve slabija. Dovoljno o tome govore podaci da je Egipat od Rusije u aprilu kupio 290 hiljadu tona, u februaru 120.000, a u junu samo 60.000 tona ovog zrna.

Cene ruskih žitarica i dalje su konkurentne na globalnom tržištu, ali na domaćem su sve niže, što je razljutilo proizvođače. Mnogi od njih ne žele da prodaju svoju robu jer čekaju smanjenje carina. 

Kretanje cena pšenice na svetskim berzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Pšenica

Tamošnji mediji pišu kako postoji mogućnost da će ruska vlada da ublaži trenutna izvozna ograničenja ako se suoče sa značajnim padom izvoza u prvoj polovini tržišne godine.

"Sa trenutnom izvoznom politikom, ruska vlada rizikuje da propusti svoj cilj izvoza pšenice za ovu marketinšku sezonu, ponavljajući iskustvo iz prethodne, kada najmanje osam miliona tona izvoznog potencijala nije isporučeno zbog ograničenja", zaključila je Sodikova.


Tagovi

Rusija Carine Izvoz Žitarice Cena Porez Svetsko tržište


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.