Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 23.10.2020. 09:00

Ruska duma ratifikovala sporazum o izvozu srpskog vinjaka i sira

Naša zemlja će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Foto: Bigstock/mizina
  • 77
  • 3
  • 0

Državna duma Rusije ratifikovala je na plenarnoj sednici sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije.

Sporazum formira osnovna pravila trgovine između država-članica Unije i Srbije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i predviđa "dodatnu liberalizaciju trgovine s obzirom na ograničeni asortiman dobara i istovremeno, uzimajući u obzir razvoj svetske prakse zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, sadrži nove savremene odredbe", prenosi Sputnjik.

Cigarete, vinjak i sir

Kako dalje pišu Večernje novosti, kada budu i ostale zemlje članice stavile paraf na ovaj dokument, naša zemlja će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Ugovor o slobodnoj trgovini: Imamo li dovoljno domaćeg sira za izvoz?!

"Informacija koja je stigla iz Moskve je izuzetno važna, jer je Srbija to ratifikovala u februaru ove godine i ostalo je da to urade i druge zemlje članice EAEU. Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer je ona naš partner i najvažnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati", ispričala je za ovaj list pomoćnik ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju Jagoda Lazarević.

Sadašnji izvoz ide na osnovu postojećeg dogovora sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ali zbog olakšica koje smo dobili, bilo bi dobro da se što pre počne sa primenom, jer će to značiti i bolju mogućnost za srpske izvoznike.

Disbalas uvoza i izvoza

SA Rusijom imamo i veliki disbalans jer iz nje uvozimo cigarete, bez carine, a istovremeno naše domaće cigarete se izvoze uz visoku stopu carinskog opterećenja. To će sada biti promenjeno, a dobro će proći i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji.

Inače, Srbija je potpisala sporazum o uspostavljanju zone bescarinske trgovine sa EAEU u oktobru 2019. godine i njega treba da ratifikuju sve države-članice unije.


Tagovi

Ruska Duma Sporazum Izvoz sira Izvoz vinjaka Zona slobodne trgovine EAEU Jagoda Lazarević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta