Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.11.2022. 15:00

Rusija smanjuje proizvodnju đubriva, a i blokirane isporuke za siromašne zemlje?

Do kolapsa je došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a usled zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih hemijskih kompanija.

Foto: Depositphotos/PhotoMost
  • 93
  • 27
  • 0

Proizvodnja mineralnih đubriva u Rusiji je smanjena za period januar-septembar. Reč je o padu proizvodnje za 10 odsto, na 17,7 miliona tona, piše FertilizerDaily na osnovu saopštenja ruske statističke službe. Za 29 odsto smanjena je proizvodnja kalijumovih đubriva, na 5,7 miliona tona, dok je azotnih i fosfornih povećana za 4,2 odsto na 8,8 mil. t, odnosno 1,2 odsto na 3,3 mil. t.

Sankcije na izvoz blokiraju đubrivo za siromašne

Do kolapsa je došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a usled zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih hemijskih kompanija. Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, rekao je da se ne sprovodi ugovor iz Istanbula postignut u julu ove godine. Smatra da i dalje postoje ograničenja jer se drugi deo paketa, koji se tiče ruskog izvoza đubriva i žitarica, ne primenjuje.

Sekretar UN-a, Antonio Guteres se ranije obavezao da će rešiti sve probleme nastale sankcijama Zapada u vezi sa ulaskom ruskih brodova u evropske luke, zabranom ulaska stranih brodova u ruske luke te ograničenjima aktivnosti relevantnih kompanija u oblasti transporta tereta i osiguranja.

Blokiraju isporuke 

Najnovija vest dolazi iz Letonije koja uz još nekoliko drugih zemalja blokira mineralna đubriva koja je Rusija spremna donirati najsiromašnijim zemljama, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova. Osim što ne mogu da obave komercijalne isporuke, onemogućeno je da se besplatno transportuje 300 hiljada tona u najsiromašnije zemlje, tvrde. 

U skladištima te zemlje blokirano je 80 odsto od ove količine. Vlasti Estonije, Belgije i Holandije takođe ne dozvoljavaju isporuku preko Svetskog programa za hranu UN-a.


Tagovi

Rusija Đubrivo Izvoz đubriva Sankcije Rusiji Proizvodnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.