Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 04.01.2023. 18:00

Rusija optužuje Ukrajinu za blokadu izvoza amonijaka

Tvrde i da je zabranjen transport ruskih mineralnih đubriva iz luka Evropske unije.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 133
  • 29
  • 0

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ukrajinske vlasti blokiraju isporuku amonijaka u inostranstvo, kršeći time uslove ugovora o žitaricama sklopljenog između Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a.

Reč je navodno o oko sedam miliona tona, što je dovoljno za proizvodnju 25 miliona tona mineralnih đubriva, čijom se upotrebom u poljoprivredi može prehraniti 150 miliona ljudi, izvestili su na svojoj službenoj Fejsbuk stranici. 

Poteškoće i kašnjenja

Istovremeno je, navode, zabranjen i transport ruskih mineralnih đubriva iz luka Evropske unije.

Hoće li pasti cena đubriva?

"Rusija nastavlja da snabdeva ​​najsiromašnije zemlje đubrivima, iako nailazi na poteškoće i kašnjenja. Deo tereta, 20 hiljada tona, poslato je iz Holandije u Malavi. Letonija, Estonija i Belgija odlažu izvoz naših proizvoda", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, u saopštenju tvrde da se teret koji je deklarisan kao humanitaran, i dalje šalje uglavnom u zemlje s visokim dohotkom, dok siromašne ne dobivaju više od tri odsto.

"Istovremeno, 70 odsto tereta čine krmni kukuruz i žitarice. Sama inicijativa prekvalifikovana je u komercijalnu s akcentom da siromašni, kažu, mogu kupiti hranu po nižim cenama", pišu u saopštenju. 

Za sada se niko nije oglasio o ovim tvrdnjama. 

Izvoz žitarica iz Ukrajine

S druge strane, ukrajinsko Ministarstvo agrarne politike objavilo je kako je ta zemlja do 31. decembra izvezla 22.613 miliona tona žitarica i mahunarki, uključujući 4.731 miliona tona u decembru. Na isti datum prošle godine izvoz je iznosio 32,199 miliona tona, uključujući 6,103 miliona tona u decembru.

Ove se količine odnose na 8,382 miliona tona pšenice (1,612 miliona tona u decembru), 1,623 miliona tona ječma (156 hiljada tona), 12,523 miliona tona kukuruza (2,95 miliona tona), 12,5 hiljada tona raži (2,95 hiljada tona). Takođe, izvezli su 68,3 hiljade tona brašna (13 hiljada tona), uključujući 64,9 hiljada tona pšeničnog (12,7 hiljada tona). 

Deset meseci rata u Ukrajini - kakve posledice na agrar ostavlja?

Za 150 dana od pokretanja "koridora za žitarice" tu je zemlju napustilo 605 brodova, izvestilo je 29. decembra ukrajinsko Ministarstvo ekonomije. Prosečan broj otpremljenih brodova dnevno u decembru manji je od četiri.


Tagovi

Ruski amonijak Blokada izovza Zabrana izvoza Ukrajinske žitarice Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.