Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 08.06.2022. 18:00

Rusi traže razminiranje morskih puteva, Ukrajinci misle da će gađati luke?

Rusija je počela da uništava lučku infrastrukturu čim je počelo da se govori o humanitarnim konvojima, tvrdi Oleg Nivevski sa Kijevske škole ekonomije.

Foto: Depositphotos/Nightman1965
  • 334
  • 62
  • 0

Dok Rusija traži od Kijeva da razminira prilaze svojim lukama kako bi se uz Tursku kao posrednika mogle izvesti žitarice iz Ukrajine u kojoj već više od tri meseca traje rat, potpredsednik za ekonomsko obrazovanje na Kijevskoj školi ekonomije Oleg Nivevski tvrdi da stvari stoje drugačije. 

Kaže, kako je Rusija počela da uništava lučku infrastrukturu čim je počelo da se razgovara o humanitarnim konvojima, piše APK-Inform. Navodi da su u nedelju, 5. juna projektilom pogodili Nika-Tera, jedan od najvećih terminala za žito u Mikolajvu.

"Mislim da će broj raketnih udara da raste. Ranije Rusi nisu gađali luke, želeli su ih okupiraju i kontrolišu. Sada to ne mogu pa će verovatno pokušati da ih unište", pretpostavlja Nivevski dodajući da će uz zalihe starih Ukrajina imati i velike količine novih žitarica. 

"Moraćemo da izvezemo oko 50 miliona tona. Nerealno je to sprovesti železnicom. Dakle, domaće cene će pasti, a mnogi agrobiznisi bi mogli da bankrotiraju", dodao je.

Podsetio je i na to da su mali proizvođači - domaćinstva i farme - činili više od 50 odsto predratne proizvodnje poljoprivrednih kultura. Pokrivaju oko 21 milion hektara poljoprivrednog zemljišta od ukupno 42,7 miliona hektara.

"Mali proizvođači se ne orijentišu toliko na izvoz pa i ne zavise od luka", pojasnio je dodavši da očekuje da će upravo oni imati veću ulogu u snabdevanju Ukrajine hranom.  

Traže garanciju

Takođe, juče je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će Ukrajina odbiti sve sporazume o deblokadi izvoza iz morskih luka, ako se njihovi interesi ne uzmu u obzir. 

"Cenimo napore Turske usmerene na deblokadu ukrajinskih luka. Istovremeno, treba napomenuti da trenutno ne postoje sporazumi o ovom pitanju između Ukrajine, Turske i Rusije", naglasili su uz pojašnjenje da odluke treba da se donose uz učestvovanje svih uključenih strana. 

Ističu da se, s obzirom na nedavni ruski raketni napad na terminal za žito u Mikolaivu, ne mogu da isključe planovi Rusije da iskoristi koridor za napad na Odesu i južnu Ukrajinu.

Traže efikasne sigurnosne garancije za uspostavljanje plovidbe, a to znači, kako stoji u saopštenju, odgovarajuće oružje za zaštitu obale od pretnji sa mora te privlačenjem pomorskih snaga trećih zemalja da nadgledaju delom Crnog mora.  

Nastavak železničkog prometa? 

Ruski ministar obrane rekao je u utorak da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su zauzele ruske snage, razminirane i spremne za nastavak isporuka žitarica, navodi Reuters.  

Izjavio je i da su ruske oružane snage stvorile nužne preduslove za potpuni nastavak železničkog saobraćaja između Rusije, Donbasa, Ukrajine i Krima te da je započela isporuka tereta u ukrajinske gradove Mariupolj, Berdjansk i Herson, preko 1.200 km ponovo otvorenih železničkih pruga.

Ko je ukrao žito? 

Kada je reč optužbama Kijeva da Rusija krade njihove žitarice, britanska ministrka poljoprivrede, Viktoria Prentis smatra ih ozbiljnim te da se moraju što pre istražiti. 

Prentis je, govoreći na konferenciji Međunarodnog veća za žitarice (IGC) u Londonu, rekla da je čula navode o krađi iz prve ruke od izvora u regiji Kerson na jugu Ukrajine.

Rusija je ranije demantovala navode o krađi pšenice iz Ukrajine.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Rusija Ukrajina Victoria Prentis Razminiranje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.