Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 27.08.2020. 15:00
  • Rumunjska

Rumunski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice - suša ih pokosila, a pomoći nigde?

Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u sledećem mesecu, propašće i naredna godina. Traže da se Dobrudža proglasi područjem katastrofe.

Foto: Depositphotos/Hvanaman (ilustracija)
  • 605
  • 29
  • 0

Rumunska poljoprivreda ove godine je pretrpela velike gubitke zbog dugotrajne suše. Prinosi pšenice, ali i ostalih žitarica mnogo su manji od očekivanih, a najviše su pogođeni delovi oko grada i luke Konstanca, gde je uništeno preko tri četvrtine obrađenih površina. Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u sledećem mesecu, propašće i naredna godina. 

Sama suša i ne bi bila toliki problem, ali kada se prepolovi rod u zemlji koja je među najveći izvoznicima, onda to postaje briga za celi svet.

Međutim, očigledno njihovu Vladu to i nije jako pogodilo pošto još uvek nije pružila stvarnu podršku ratarima. Farmer Mirća Kipailja iz crnomorske regije Dobrudža na istoku zemlje, koji je član Građanske inicijative poljoprivrednih proizvođača, tokom ovog meseca najavljivao je protest za 26. avgust, koji su juče i sproveli. 

Obećani iznos ne pokriva gubitke

Kipailja je izjavio kako više ne veruje obećanjima čelništva Ministarstva poljoprivrede u vezi sa isplatom naknada za poljoprivredne useve uništene sušom.

"Zahtevamo odlaganje isplate rata kod banaka, a ne otkazivanje. Tražimo da se naše područje proglasi područjem katastrofe. Gubici koje smo pretrpeli - ogromni su. Iznos koji je ministar poljoprivrede obećao po hektaru useva pogođenog sušom ne pokriva naše gubitke", izjavio je za rumunske medije. 

Suša će prouzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Što su obećali, farmeri su to i ispunili - protestovali su na nekoliko lokacija u okolini Konstance. 

"Uzeću traktor s najvećim plugom i..." 

"Učestvuju poljoprivrednici iz cele pokrajine, na ovom području okupilo se preko sto farmera, ali protesti se odvijaju širom Dobrudže. Skupili su se u Silo Ameropa, Ćokarlija. Izvukli smo celokupnu opremu na ulice, od traktora do kombajna. Razumemo situaciju u zemlji, ali ne možemo da prođemo bez proglašenja Dobrudže područjem katastrofe", rekao je za Agrointel Kipailja. 

Ovaj farmer apeluje na vlast pozivajući se na presedan iz 2006. godine kada se desilo sličan scenario.

"Sada govorimo o prolećnim usevima koje nećemo ubrati, gotovo da nemamo šta. Prinos suncokreta je 200-300 kilograma po hektaru, kukuruz nije za berbu, graška nismo ubrali ni zrno! Čekamo i naknade koje bi trebalo da pomognu u jesenskoj setvi. No, ako ne uspemo u ovom protestu, lično ću uzeti traktor s najvećim plugom i blokirati ministra, tako da se ne može maknuti svojim džipom. Dok ne preduzme potrebne korake da proglasi katastrofu, dajem mu i ključeve traktora, da plati zakup", ogorčen je ovaj rumuski proizvođač.

Farmeri će dobiti novac

Dan pre protesta rumunsko Ministarstvo poljoprivrede poslalo je saopštenje u kom su želeli da uvere farmere da će dobiti potrebnu pomoć.  

"Mera predviđa dodelu finansijske naknade u obliku državnih podsticaja, na osnovu procena izdataka koje je pripremio Istraživački institut za poljoprivrednu ekonomiju i ruralni razvoj i ispunjava zahteve smernica Evropske unije o državnim potporama, u sledećim maksimalnim granicama: pšenica 925 lei/ ha, raž 925 lei/ha, tritikale 805 lei/ha, ječam 912 lei/ha, zob 771 lei/ha i uljana repica 1002 lei/ha. Korisnici ove sheme državnih podsticaja su 34.647 poljoprivrednika, koji su registrovali područje zahvaćeno 1,16 miliona hektara“, stoji u saopštenju.

Napomena: 100 rumunjskih leja je 20.65 evra.


Tagovi

Rumunija Protesti Suša Prinosi Elementarna katastrofa Vlada Pomoć


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.