Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 27.04.2021. 18:00

Robot laserom uništi 100.000 korova za jedan sat - obradi do osam hektara u danu

Redukovanje upotrebe herbicida i nedostatak radne snage predstavljaju sve veće izazove u rešavanju korova u usevima. Da li su roboti pravo rešenje?

Foto: YouTube/screenshot
  • 654
  • 125
  • 0

Američki start-up "Carbon Robotics" predstavio je već treću verziju robota sa suzbijanje korova. Ova mašina prepoznaje neželjene biljke i uništava ih laserima velike snage, piše seattletimes

Vrlo dobro znamo kako se korovi takmiče sa biljkama za prostor, vodu, sunčevu svetlost i hranjive materije iz zemljišta, a predstavljaju i povoljnu sredinu za štetne insekte. 

S druge strane, upotreba herbicida ima i svoje negativne strane. Njihovom upotrebom može da se uništiti neciljane biljke, naštetiti korisnim insektima i naneti šteta životnoj sredini, a njihovi ostaci u ubranim plodovima mogu štetiti ljudskom zdravlju. Stoga inovativni sistemi donose brojne pogodnosti. 

Eliminiše 100.000 korova na sat

Ovaj robot, osim što štedi na herbicidima, koristan je i zbog nedostatka radne snage što je sve veći problem u poljoprivrednoj industriji, posebno u SAD-u zbog njihove imigracione politike. 

Poput velike kocke na točkovima, brzinom osam kilometara na sat, on sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov te ga laserom uništava. Na taj način može da eliminiše 100.000 neželjenih biljaka na sat ali i obradi šest do osam hektara useva u jednom danu. Za poređenje, američki poljoprivrednik Šaj Majers kaže kako jedan radnik može da okopa manje od pola hektara luka dnevno. 

Ovaj farmer koji osim luka uzgaja špargle, batat i drugo povrće očekuje da će se mašina isplatiti za dve do tri godine budući da košta nekoliko stotina hiljada dolara (tačna cena nije poznata) što je uglavnom nedostižno za većinu poljoprivrednika. 

Ali, čak i oni koji mogu da priušte ovakvu pomoć na polju, u skorije vreme neće moći da ga kupi jer je proizvođač, Carbon Robotics već rasprodao one koji su bili na raspolaganju za 2021.

EU razvija svoj robot

U Evropi je pokrenut projekat WeLASER koji finansira Evropska unija, koji će se razviti nehemijsko rešenje koje se temelji na tehnologiji, izveštava Innovation Origins. 

Poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od useva te ga uništava laserom.

"Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi", pojašnjava Pablo Gonzalez de Santos, član CAR-CSIC-UPM i koordinator projekta.

Naglašava da se robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti useva. Iako će projekat u početku biti usmeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, plan je testirati ga u šargarepi i krompiru. Dodatno, Gonzalez de Santos pojašnjava da će sistem biti efikasan 65,61 odsto.

Robota koji se koristi u ovom projektu prvobitno je razvila francuska kompanija "AgreenCulture". Zove se CEOL i dizajniran je za samostalan rad. Prema ovoj firmi, njegov hibridni sistem smanjuje potrošnju dizela za tri do pet puta u odnosu na konvencionalni traktor, opremljen je gusenicama te je lakši od njega.

Ovaj će prototip u početku biti opremljen dizelskim motorom, a u sledećoj fazi projekta plan je razviti električni pogonski sklop. Procenjuje se da će biti dovršen do 2023. godina te nakon toga i komercijalno dostupan.

Kako funkcioniše američki robot, pogledajte u videu: 


Tagovi

WeLASER Suzbijanje korova Pojekat Evropska unija Korovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.