Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 22.09.2022. 10:00

RHMZ: Treće najtoplije leto u Srbiji od 1951. godine

Najviša dnevna temperatura vazduha tokom leta 2022. godine u Srbiji iznosila je 40,6ºC, a izmerena je 23. jula u Banatskom Karlovcu.

Foto: Martina Popić
  • 404
  • 46
  • 0

Leto 2022. godine je treće najtoplije u Srbiji za period meteoroloških merenja od 1951. do ove godine, a najtoplije je bilo 2012. godine. Ovo najtoplije godišnje doba je na Paliću, u Novom Sadu, Kikindi i u Banatskom Karlovcu. Drugo najtoplije je u Zrenjaninu, Velikom Gradištu i u Požegi.

Treće najtoplije je u Beogradu od 1888. kao i u Somboru, Ćupriji i na Crnom Vrhu. Petnaest od dvadeset najtoplijih leta je registrovano od 2000. godine, navodi se u Sezonskom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Najviša dnevna temperatura vazduha tokom leta 2022. godine u Srbiji iznosila je 40,6ºC, a izmerena je 23. jula u Banatskom Karlovcu.

Banat oborio rekord maksimalnih tropskih dana

Broj tropskih dana je bio u intervalu od 42 u Dimitrovgradu do 67 u Velikom Gradištu, a u planinskim krajevima od nijednog na Kopaoniku do devet u Sjenici. Prevaziđen dosadašnji maksimalan broj tropskih dana u Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i Velikom Gradištu. U Beogradu je registrovano 56 takvih dana. Njihov zabeleženi broj je bio iznad proseka, od šest dana u Kragujevcu, do 26 dana više u Velikom Gradištu, a na Zlatiboru jedan dan ispod proseka.

Vojvodina na udaru tropskih dana ovog leta (foto: RHMZ)

U Beogradu je zabeleženo 39 tropskih noći, što je za 15 više od proseka, a u višim predelima četiri na Crnom Vrhu, za jedan više od letnjeg proseka. Prevaziđen dosadašnji maksimalan broj ovakvih noći u Somboru. U Požegi, Sjenici, Dimitrovgradu, Vranju, Kuršumliji i na Kopaoniku ih nije bilo.

U odnosu na period 1961-1990. godine, celokupna teritorija zemlje spada u kategoriju ekstremno toplo.

Može se uočiti da je leto 2022. godine drugo najtoplije leto sa minimalnom temperaturom vazduha dok je četvrto najtoplije sa maksimalnom temperaturom. Količina padavina je u granicama prosečnih vrednosti.

Četiri toplotna talasa

Registrovana su četiri toplotna talasa na teritoriji Srbije tokom leta 2022. Pojava prvog je zabeležena u južnim, istočnim i centralnim delovima Srbije od 1. do 6. juna. Drugi talas je registrovan na severu i u pojedinim delovima istočne Srbije u periodu od 27. juna do 5. jula. Treći je registrovan u periodu od 20. do 27. jula u centralnim i jugozapadnim delovima Srbije. Četvrti talas je registrovan samo u Novom Sadu, u periodu od 15. do 19. avgusta.

Suma padavina je prema metodi tercila u delu severne i zapadne Srbije bila u kategoriji sušno, u delovima centralne i jugoistočne Srbije u kategoriji kišno, a u ostalom delu Srbije u kategoriji normalno. U Dimitrovgradu je ovo leto bilo peto najkišnije od 1926. godine, a u Somboru je sedmo najsušnije od 1931. godine.

Procedure proglašenja suše

Podsetimo, među zahtevima ratara na protestima održanih u avgustu mesecu, bilo je i da se proglasi elementarna nepogoda usled suše. Procene su da je rod kukuruza podbacio 80 pa do 100 posto, soje oko 60 odsto, dok iako je manji rod suncokreta, smatra se da je ova uljarica od svih kultura najbolje podnela nepovoljne uslove.

Do kraja meseca većina županija Hrvatske proglasiće prirodnu nepogodu od suše

"Za proglašenje vanredne situacije Vlada Republike Srbije inicira izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Na osnovu toga ona proglašava vanrednu situaciju, na celoj teritoriji ili delu. Nakon toga lokalna samouprava na svojoj skupštini proglašava elementarnu nepogodu i pristupa formiranju komisija. U ovom slučaju procena štete bi se mogla raditi tek kada se usevi skinu s njiva", rekao je ranije gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Detaljan tekst biltena RHMZ možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Najtoplije leto Tropski dani Republički hidrometeorološki zavod Srbije Stevan Bakić Suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.