Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestle
  • 31.03.2023. 12:00

Regenerativna poljoprivreda: Kako sačuvati naše oranice za buduće generacije?

Primena organskog đubriva i plodoreda poboljšava kvalitet zemljišta i smanjuje efekat staklene bašte.

Foto: Nestlé
  • 118
  • 45
  • 0

Nepregledna žitna polja Vojvodine, oranice koje se žute pod suncokretom, ustalasane livade Šumadije, sve su to divni prizori koji prijaju oku, ali koji ne govore mnogo o stanju zemljišta koje nas hrani. A ono je, kao i svuda u svetu, usled intenzivne poljoprivredne proizvodnje tokom poslednjih decenija, počelo da gubi plodnost koju je nekada imalo, ističe se u saopštenju kompanije Nestle.

"Novi, drugačiji pristup zemljoradnji, koji se od 2021. godine sprovodi i na našim njivama u Banatu, oslanja se na priznate agronomske principe i za cilj ima revitalizaciju zemljišta, povećanje prisustva organskih materija za bolji kvalitet i veći prinos useva, kao i zaštitu vodnih resursa i biodiverziteta. Takvo zemljište bolje apsorbuje ugljenik, zbog čega je regenerativna poljoprivreda važna i za borbu protiv klimatskih promena", naveli su.

Regenerativna poljoprivreda mogla bi da smanji nestabilnost u prehrambenom lancu?

Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede, pomažući dobavljačima da kombinacijom tradicionalnih i naprednih tehnologija i načina obrade povećaju prinose i prihode, kvalitet povrća, kao i otpornost na klimatske promene. Proizvođači sušenog povrća, kompanije Telek Paprika i Geneza iz Kanjiže, koriste organsko đubrivo umesto veštačkog, primenjuju plodored i manje intenzivnu obradu kako bi dobili najbolje iz plodne banatske zemlje. Do sada su posadili više od 1.300 sadnica kao prirodne vetrobrane koji sprečavaju eroziju tla i unapređuju biodiverzitet.

"Domaćim poljoprivrednicima su na raspolaganju i najsavremeniji dronovi, koji im omogućavaju da neuporedivo lakše kontrolišu i čuvaju svoje povrtnjake. Program regenerativne poljoprivrede je još jedan korak Nestlé-a ka oblikovanju održive prehrambene proizvodnje, koji će pomoći kompaniji na putu ka ostvarenju krovnog cilja da do 2050. godine dostigne neto nulti uticaj na životnu sredinu", zaključili su.


Tagovi

Regenerativna poljoprivreda Nestle Organsko đubrivo Humus Ugljenik Borba protiv klimatskih promena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.