Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 26.11.2015. 12:15

Ratari za proteste, stočari protiv!

Dok su članovi Asocijacije poljoprivrednika i Kluba 100P plus na drumovima, izmene spornog Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu saopštenjima podržavaju u Uniji poljoprivrednih proizvođača i Centralnoj asocijaciji proizvođača mleka. Kiš u Skupštini Srbije na Odboru za poljoprivredu.

Foto: depositphotos.com
  • 1.992
  • 555
  • 0

Uporedo sa protestima poljoprivrednika, javnosti su se preko saopštenja obratila brojna uruženja. Ona referentna, i ona koja niču kao pečurke posle kiše. Jedni podržavaju proteste, drugi ne. U nastavku donosimo obaveštenja dva udruženja stočara koja imaju uporište u članstvu i koji su protiv protesta.

Stočarima povoljniji tretman

Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice koju predvodi Zlatan Đurić, učestvovala je u pisanju Zakona o izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu i snažno ga podržava. "Unija poljoprivrednika želi da se pronađe i utvrdi svaki hektar poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i iskontroliše kako njegova upotreba, tako i zloupotrebe koje su bile brojne. Posebno cenimo što će stočari imati povoljniji tretman nego do sada, kao i napore da se zakonom omogući iskorišćenje celokupnih površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a što do sada nije bio slučaj, jer se više od dve trećine tog zemljišta nije koristilo ili je bilo uzurpirano", kaže Đurić.

Zlatan Đurić - poljoprivrednici u protestu politički motivisani

Unija poljoprivrednika pozdravlja Zakonske odredbe kojima se umesto tajkunima, isključivo malim poljoprivrednim gazdinstvima, uz rigoroznu kontrolu, konačno omogućava, da na rate, otkupe komad zemljišta i tako osnaže svoje posede.

Zlatan Đurić tvrdi da poljoprivrednici koji su u protestu za taj čin imaju političke motive. "Osuđujemo politički motivisane proteste, godinama privilegovanih, DS i LSV omiljenih poljoprivrednika u svrhu predizborne propagande i zadržavanja postojećeg stanja kojim je uzurpirano više od 300.000 hektara državnih oranica pa bi svaka promena sadašnjeg stanja po njih i njihove mentore bila pogubna. Ukoliko se odredbe o pravu prečeg i prvenstva zakupa za stočare izmene, Unija će povesti proteste protiv uzurpatora i njihovih mentora ali i onih koji bi pokušali da im omoguće nastavak njihovih nedela na štetu srpske poljoprivrede", kaže on.

Sanja Bugarski - mali poljoprivrednici u prvom planu

I Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine učestvovalia je u radu na izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predsednica upravnog odbora te asocijacije Sanja Bugarski, kaže da je na sastancima usaglašeno da se državna zemlja proda poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima i to do 20 hektara maksimalno. Ona kaže da su tu inicijativu podnela udruženja ratara i insistirala na njoj pod izgovorom da se na taj način pomaže malim i srednjim gazdinstvima i tvrdi da su ti isti u protestima, jer nisu zadovoljni onim što su sami iskrojili ili im je neko rekao da to tako treba. Za čelnike CAPMV je najvažnije, kako kažu, da se ovim Zakonom konačno uvodi red u raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

"Najveći deo državnog zemljišta se nalazi u sivoj zoni, uzurpiran od lokalnih tajkuna, koji i sada motivišu ljude lažno predstavljajući sliku da su ugroženi mali poljoprivrednici i ratari i stočari. Obmanjujući njih, pokušavaju da sačuvaju ono što nezakonito koriste i od čega se bogate. Ovaj Zakon, upravo kroz svoje odredbe, uvodi red, kako u izdavanje zemlje u zakup, tako i u prodaju, gde su mali poljoprivrednici stavljeni u prvi plan, i gde samo oni mogu da kupe državno poljoprivredno zemljište, da ojačaju i budu konkurentniji na tržištu. Smatramo da svako ima pravo da protestvuje i iskaže svoje slaganje ili neslaganje sa nekim zakonskim rešenjem, ali kada protesti brane napredak i rešavanje uzurpacije, nezakonito bogaćenje tajkuna i lokalnih moćnika, kada je politika važnija od boljitka naših poljoprivrednika, onda mi koji živimo od zemlje i koji jedini radimo svakog dana i po kiši i po suncu, i za Božić, imamo pravo da se sa njima ne slažemo i ne podržimo njihove proteste. Mi kao Asocijacija verujemo da su mala i srednja poljoprivredna gazdinstva nosilac razvoja srpske poljoprivrede, i da kao takva moraju da budu podržana. Zakon nije pravljen i rađen da nekom ispunjava "muzičke želje", nego da uredi ovu oblast, jer ovo je državna zemlja, a ne nečije privatno vlasništvo", navodi se u saopštenju koje potpisuje Sanja Bugarski.

Potpuno polarizovana mišljenja čelnika udruženja

Na ova saopštenja kratko je reagovao Vojislav Malešev, predsednik upravnog odbora Kluba 100P plus. "Voleo bih da nam pobrojana gospoda navedu koliko učestvuju u stvaranju domaćeg bruto proizvoda? O kakvim se, uopšte, poljoprivrednicima radi? Oni nama spočitavaju da smo politički iskorišćeni, a istina je potpuno obrnuta", kaže Malešev.

Dakle, mišljenja čelnika udruženja su potpuno polarizovana. I za kraj informacija koja nam je upravo stigla: Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je otišao na skupštinski odbor za poljoprivredu, Skupštine Srbije radi razrešenja krize izazvane namerom da se usvoji Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Foto: depositphotos.com; havanaman


Tagovi

Ratari Stočari Sanja Bugarski Zčatan Đurić Klub 100P plus Vojislav Malešev Politički motivi Mala porodična gazdinstva Protesti poljoprivrednika Zakon o zemljištu Izdavanje zemlje Unija poljoprivrednih proizvođača Sremska Mitrovica CAPMV


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."