Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene đubriva
  • 26.06.2021. 18:00

Rastu cene đubriva na svetskom tržištu: Koji su razlozi?

Mineralna đubriva su u maju bila najskuplja u poslednjih osam godina, a i dalje rastu, pokazuje indeks cena Svetske banke.

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3.gmail.com
  • 529
  • 87
  • 0

Indeks cena Svetske banke za najvažnija mineralna đubriva kojima se trguje na svetskom tržištu u maju se popeo na najviši nivo u poslednjih osam godina, a u junu će doseći najvišu, predviđaju analitičari.

Kako piše agrarheute, sva važna trgovačka središta izvestila su o njihovim visokim cenama u ovom mesecu. One za fosforna su porasle na najviši nivo u poslednjih 13 godina. Dok su azotna i uree najskuplja u poslednjih devet godina. Kupci su trošili više i na kalijumova.

"Cene vrtoglavo rastu", kazao je jedan američki analitičar. Na primer, u SAD-u tona uree košta 432 dolara, što je čak 100 dolara više nego u maju ove godine. Kada se posmatra rast za žitarice, istovremeno se uočava i rast cenovne vrednosti đubriva. Dakle, kao glavni razlog povećanja smatraju se visoke cene žitarica, ali tu je i porast troškova energije koja je neophodna za proizvodnju mineralnih kao i veća potražnja za njima.

Veliki krivac su lanci snabdevanja?

Porasli su i troškovi sirovine za ureu, uključujući cene gasa koje su skočile početkom 2021. godine zbog hladnog vremena, piše World bank. Navode da je pšenica koštala 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kukuruz 50 odsto, a soja čak 75. U tom se razdoblju ona za ureu više nego udvostručila, a porasle su i cene fosfornih.

Iako u susret žetvi cene žitarica polako padaju, takav slučaj nije sa đubrivima. Jedan od važnih krivaca za to su i lanci snabdevanja posebno između Kine i ostatka sveta jer je ona jedna od najvažnijih globalnih dobavljača ovih supstanci.

Kompenzacijske carine koje su Sedinjene Države uvele na uvoz fosfata iz Maroka i Rusije takođe su poremetile trgovinske tokove. Dalje, postoje naznake da bi se slične trgovinske akcije mogle primeniti na navodne nepravedne subvencije za ureu i amonijum nitrat. Geopolitičke napetosti u Belorusiji i Rusiji takođe bi mogle da podignu cene kalijuma.

EU zabranjuje uvoz kalijumovih đubriva iz Belorusije

Problem su i troškovi prevoza koji rastu. Analitičari ipak veruju da je realno da bi problemi mogli potrajati i do 12 meseci dok se situacija postupno ne normalizira. To takođe znači da će cenovne vrednosti mnogih proizvoda kojima se trguje na svetskom tržištu poput mineralnih đubriva još dugo ostati vrlo visoke.


Tagovi

Cene đubriva Svetsko tržište Mineralna đubriva Cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]