Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 18.04.2021. 07:30

Raste tržište autonomne poljoprivredne opreme

Tržište autonomne poljoprivredne mehanizacije i druge opreme do 2031. godine moglo bi da premaši 150 milijardi američkih dolara.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 121
  • 12
  • 0

Prema najnovijem izveštaju kompanije za istraživanje tržišta, Fact.MR, predviđeno je da će se globalno tržište autonomne poljoprivredne opreme povećati za više od 10 odsto prosečne godišnje stope rasta (CAGR) do 2031. godine i premašiti tržišnu vrednost od 150 milijardi američkih dolara.

Uz rastuću sklonost delimično i potpuno automatizovanim traktorima, kombajnima i ostaloj poljoprivrednoj mehanizaciji, proizvođači više ulažu i u aktivnosti istraživanja i razvoja kako bi iskoristili nadolazeće mogućnosti, navodi se u izveštaju.

Istraživači kažu kako takva poljoprivredna oprema, koja je vrlo efikasna u pogledu uštede vremena i troškova u praćenju useva i analizi zemljišta, postaje sve popularnija u celom svetu. Kako zahtev za autonomnim traktorima i sistemima automatskog upravljanja i prikupljanja podataka postaje preovladavajući, igrači u toj industriji biće izloženi velikoj potražnji tokom sledećih godina, tvrde.

Šta su prednosti, a šta nedostaci?

Kao prednosti takve opreme navedene su preciznost, upotreba proračunske analize za optimizaciju kvaliteta useva, napredna rešenja za pravovremenu berbu, optimalnu sadnju i upravljanje zemljištem i vodom. Ali, identifikovano je i nekoliko ograničavajućih faktora sa kojima se suočavaju njeni proizvođači. Reč je o skupom i složenom proizvodnom ciklusu, uključivanje veštačke inteligencije (AI) i ostalih vrhunskih tehnologija što podrazumijeva i dodatne troškove, zahteva stručno rukovanje i održavanje, a nedostatak znanja može negativno da uticati na proizvodne kapacitete i kvalitet useva.

Izbijanje pandemije pogodilo je proizvođače zbog nedostatka snabdevanja sirovinama, nedostupnosti radne snage, finansijske krize i pada potražnje. Ali, uprkos tome, očekuje se da će doći do većeg opsega rasta u idućim godinama zbog sve većeg interesa. 

U izveštaju su SAD, Kina i Japan navedeni kao ključna tržišta za autonomnu poljoprivrednu opremu, a na evropskom čelu je Nemačka zbog državnih ulaganja u taj sektor. Prema njegovom mišljenju, traktori i kombajni izrađeni na takav način vrlo su traženi zbog svojih povoljnih karakteristika kao što je automatska sadnja sa dobrom preciznošću, detaljnog i pouzdanog prikupljanja podataka o stanju zemljišta i zasađenih useva te GPS-a i drugih bežičnih tehnologija.

Navode i da se Evropska komisija (EK) zalaže za pristup korišćenja veštačke inteligencije i robotike kako bi podstakla preciznu poljoprivredu. Pokrenuta je i inicijativa za razvoj okvira procene životnog ciklusa (LCA) za optimizaciju proizvoda u tom sektoru, koja dodatno jača bazu potencijalnih igrača ove industrije.


Tagovi

Poljoprivredna oprema Tržište Autonomna poljoprivreda Stopa rasta Pametna poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D