Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratno stanje
  • 25.02.2022. 13:00

Raste neizvesnost u snabdevanju suncokretovim uljem zbog zatvorenih ukrajinskih luka

Informacije o tome kada će se nastaviti utovar tereta vrednog preko 508 miliona evra još uvek nisu poznate. Rastu i cene.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 798
  • 74
  • 0

Zbog rata u Ukrajini neizvesnost oko snabdevanja biljnim uljima raste jer crnomorska regija čini 76 odsto globalnog izvoza suncokretovog ulja i čak 60 odsto svetske proizvodnje.

Otprilike 380 hiljada tona suncokretovog ulja iz crnomorske regije koje su trebalo da budu isporučene u Indiju "zapele su" u lukama i kod proizvođača, piše reuters.

Kako su izvestili trgovci, zbog tog zastoja obustavljene su i kupovine novog ulja. Informacije o tome kada će se nastaviti utovar tereta vrednog preko 508 miliona evra prema trenutnim cenama, još uvek nisu poznate.

Prema prognozama analitičara to će naterati indijske kupce da zamene suncokretovo ulje sojinim ili palminim i to već za isporuke narednog meseca i u aprilu.

Dakle, ta je zemlja najveći svetski uvoznik jestivog ulja. Trenutna scena na tržištu mogla bi uzrokovati snažan rast malezijskog palminog i američkog sojinog ulja, kojima se već sada trguje po rekordnim cenama.

Nije isporučena ni polovina dogovorene količine

Indija ima ugovore za oko 510 hiljada tona suncokretovog ulja iz crnomorske regija za isporuke ovog meseca i u martu, a do sada je utovareno samo 130 hiljada tona.

"Ne znamo što će biti sa preostalom količinom i hoće li biti isporučena", kazao je Kovindbai Patel, izvršni direktor trgovačke kompanije "GG Patel & Nikhil Research Company".

Iako Indija kupuje palmino ulje iz Indonezije i Malezije, uglavnom uvozi sojino ulje iz Argentine i Brazila, a suncokretovo ulje iz Rusije i Ukrajine.

"Kašnjenja u isporuci mogla bi dovesti do nestašice suncokretovog ulja u Indiji ako se utovar ne nastavi u sledećih nekoliko nedelja", istakao je Sandip Bajoria, izvršni direktor "Sunvin Groupa", posredničke i konsultantske kompanije za biljno ulje.

Palmino ulje dominira, ali?

Prema podacima Udruženja "Solvent Extractor's Association" (SEA), ova je zemlja uvezla 125.024 tone suncokretovog u novembru i 258.449 tona u decembru prošle godine te 307.684 tone u januaru 2022.

Ukrajina zatvorila luke - upitno globalno snabdevanje žitaricama i uljaricama

Procenjuje se da ona više od dve trećine zaliha jestivog ulja osigurava uvozom te da svaki mesec kupuje 1,25 milijardi tona.

Palmino ulje tamo obično dominira, ali uvoznici su ove godine morali kupovati više sojinog i suncokretovog zbog smanjenih zaliha palminog od njihovog najvećeg izvoznika, Indonezije.


Tagovi

Rusija Ukrajina Indija Biljno ulje Snabdevanje Cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.