Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPA
  • 10.02.2020. 15:00

Raste izvoz u Japan - svinjsko meso se najviše traži

Prva godina Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Japana pokazuje rast izvoza evropskih proizvoda, a nakon njegove potpune primene Japan planira da ukine carinu na 97 odsto robe.

Foto: Depositphotos/mikdam
  • 166
  • 4
  • 0

Prošlo je godinu dana kako je na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Japana (EPA) kojem je bio cilj da smanji barijere koje su ograničavale poljoprivredne izvoznike iz EU kako bi došli do 126 miliona japanskih potrošača. Ovim sporazumom je smanjeno ili ukinuto 85 odsto carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

U prvih deset meseci nakon primene sporazuma izvoz iz EU u Japan se povećao za 6,6 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Taj postotak nadmašuje rast u poslednje tri godine, koji je prosečno bio 4,7 odsto. Takođe je porastao i japanski izvoz u Evropu, za 6,3 odsto, stoji u izveštaju Evropske komisije. 

"Trgovinski sporazum između EU i Japana koristi građanima, radnicima, poljoprivrednicima i firmama kako u Evropi, tako i u Japanu. Otvorenost, poverenje i predanost utvrđenim pravilima pomažu u održivom rastu trgovine. Evropska unija je i ostaće najveći i najaktivniji trgovinski blok na svetu. Ona je pouzdan partner više od 70 zemalja s kojima imamo najveću trgovinsku mrežu", komentarisao je poverenik za trgovinu Fil Hogan (Phil Hogan).

Rast po sektorima

Određeni sektori zabeležili su još snažniji rast izvoza u istom razdoblju pa je tako izvoz mesa povećan za 12 odsto, od toga svinjskog za 12,6 odsto, a smrznute govedine je i više nego utrostručen. Izvoz mlečnih proizvoda povećan je za 10,4 odsto (uključujući povećanje izvoza maslaca za 47 odsto), dok je izvoz vina porastao na 17,3 odsto. Kada je reč o proizvodima i odeći od kože, beleži se rast od 14 odsto, odnosno 9,5 odsto. Izvoz električnih mašina poput telekomunikacione opreme, uređaja za skladištenje podataka i elektronskih sklopova porastao je za 16,4 odsto.

Uklanjanje carine u vrednosti milijardu evra

EPA sporazum između EU i Japana predstavlja priliku evropskim firmama svih veličina za izvoz u Japan, a uklanja veliku većinu carina u vrednosti od milijardu evra koje se godišnje naplaćuju na izvoz EU u Japan.

Izvoz EU proizvoda dosegao 12 milijardi evra, najviše se tražila pšenica, svinjetina i sir

Sektori koji imaju koristi od ovoga sporazuma uključuju, na primer, špansku firmu koja se bavi proizvodnjom predmeta od kože. Postali su konkurentniji na japanskom tržištu jer joj je EPA pomogla u smanjenju troškova za izvoznike luksuznih proizvoda. Francuska poljoprivredna zadruga HEMP specijalizovana za proizvodnju i sertifikaciju semena sarađuje s japanskom zadrugom koja se bavi proizvodnjom konoplje, te zajedno pokušavaju ponovo pokrenuti tradicionalni uzgoj te kulture u Japanu. S druge pak strane, irska govedina se u zemlji izlazećeg sunca prodaje po konkurentnim cenama. Izvozom ovoga mesa žele se istaknuti visoki evropski standardi sigurnosti hrane, njihovog kvaliteta i održivosti. 

Nakon potpune primene sporazuma Japan će ukinuti carine na 97 odsto robe koja se uvozi iz EU, a godišnja trgovina između EU-a i Japana mogla bi se povećati za gotovo 36 milijardi evra.


Tagovi

Japan Evropska unija Uvoz Izvoz Carine EPA sporazum


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.