Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 23.08.2021. 14:00

Rast cena nafte "zaustavila" korona, ali povećala potražnju za žitaricama

Agresivno širenje delta soja preti da ponovo "umrtvi" svetska tržišta i da smanji potražnju za sirovinama, a izuzetak jedino predstavlja hrana, pre svega žitarice.

Foto: Depositphotos/Smarfik
  • 231
  • 45
  • 0

Iako je početak ove godine najavljivao povratak cena sirove nafte na vrednosti pre pandemije, taj trend je u prethodnoj nedelji zaustavljen, a analitičari kao razlog navode - sve agresivnije širenje novog delta soja virusa korona. Njegovo agresivno širenje preti da ponovo "umrtvi" svetska tržišta i da smanji potražnju za sirovinama, a izuzetak jedino predstavlja hrana, pre svega žitarice, piše Danas.

Podsetimo, najveći pad cena sirove nafte dogodio se početkom prošle godine, kada je pandemija bila u punom zamahu. Tokom marta, zajedno sa naglom skokom broja obolelih u Sjedinjenim Američkim Državama, barel teksaške sirove nafte mogao se kupiti za 20 dolara dok je "crno zlato" iz Severnog mora, takozvani brent, koštao nešto više, 23 dolara za barel.

Početkom ove godine cena se znatno oporavila i zabeležen je rast od 40 odsto u odnosu na već podignuti nivo s kraja 2020. praktično, sa 50 dolara za barel nafta je premašila iznos od 70 dolara. Na to je uticao oporavak koji je usledio u razvijenim zemljama pre svgea, zbog dostupnijih vakcina.

Više cene žitarica "dižu" cene mesa

S druge strane, cene pšenice i kukuruza na robnim berzama raste, što će se lančano odraziti na poskupljenje proizvoda u čiji sastav ulaze, pre svega mesa i prerađevina.

Prema julskom izdanju Biltena JRC Mars - Monitoring useva u Evropi, prognoze za suncokret porasle su za 10 odsto, uglavnom zbog revizija prinosa najviše u Rumuniji, Bugarskoj i Francuskoj, a prosečni prinosi bi trebalo da budu oko 2,42 tone po hektaru, dok se budući rod soje procenjuje na 3,01 t/ha.

Prognoziraju se i veći prinosi kukuruza u Bugarskoj i Rumuniji, ali na nivou EU nešto su manja očekivanja od Mađarske i njenih susednih zemalja u južnoj i srednjoj Evropi. Tako se očekuje prosečnih 7,8 tona po hektaru ovog zrna.

Pšenica 23,8 dinara za kilogram, kukuruz dinar više

Cena u poslednjem izveštaju Produktne berze iz Novog Sada beleže blagi porast. Ponderisana cena pšenica je iznosila 23,84 din/kg bez PDV-a (26,22 sa PDV-om), što predstavlja rast od 10,88 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Kupoprodajni ugovori na FCA za kukuruz su realizovani u cenovnom opsegu od 24,70 do 25 din/kg bez PDV-a, dok se na paritetu CPT trgovalo po jedinstvenoj ceni od 25,4 din/kg bez PDV-a. Ovonedeljna ponderisana cena je iznosila 24,86 din/kg bez PDV-a (27,35 din/kg sa PDV-om).


Tagovi

Cena nafte Virus korona Delta soj Cena žitarica Poskupljenje mesa Pad barela


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...