Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita reka
  • 16.04.2017. 21:00

Raška i Pirot - primeri upravljanja otpadom

Prva mrežna brana za prikupljanje ambalaže iz reka, otvorena je u Raškoj, u mestu Batnjik. Pirot bi za dve godine trebalo da dobije postrojenje za preradu otpadnih voda.

Foto: pirot.rs
  • 1.815
  • 89
  • 0

Prva mrežna brana za prikupljanje ambalaže iz reka, otvorena je u Raškoj, u mestu Batnjik. Ona je pilot projekat, koji bi mogao da se primeni i na drugim malim rekama u Srbiji. Jedini uslov je da pokaže dobre rezultate, a veruje se da hoće.

Raška najzagađenija reka

Ovom branom sprečava se zagađivanje reka. Dizajnirana je tako da ne narušava floru, faunu, niti ekosistem, a takvi su i materijali od kojih je sačinjena. Neki od elemanata izrađeni su od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta.

Ovaj projekat vredan je 100.000 evra, a predsednik opštine Raška, Ignjat Rakitić, najavio je da će 40 ljudi u narednih nekoliko meseci čistiti obale ove reke.

Srbija ima velike probleme sa otpadnim vodama koje ispušta u vodotoke. Jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju je rešavanje ovog problema, za koji će biti potrebno najmanje 20 milijardi evra.

I Piroćanci se bore za čistu reku

Pirot bi za dve godine trebalo da dobije postrojenje za preradu otpadnih voda. Postoji predugovor za radove, određena je lokacija, a čekaju se ugovor i raspisivanje tendera. Plan je da se ovo postrojenje gradi iz pristupnih fondova EU, a investicija je vredna 10 miliona evra.

Ovim će se rekonstruisati i kanalizacija, pa će se u Nišavu ulivati prečišćena voda.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, Novosti

Foto: pirot.rs


Tagovi

Raška Pirot Nišava Ignjat Rakitić Prečišćavanje voda Ekologija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)