Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski posao
  • 10.02.2021. 07:30
  • Nemačka

Rad u sezoni: Planirate u Nemačku?

Nemačka poljoprivreda se i ove godine oslanja na radnike iz Srednje i Istočne Evrope. Šta treba da znate?

Foto: Depositphotos/vverve
  • 280
  • 52
  • 0

Nemačka je pre pandemije virusa COVID-19 u poljoprivrednim poslovima primala oko 300.000 sezonskih radnika godišnje. Broj ljudi koji je potreban vodećoj ekonomiji Evropske unije je toliko veliki da su u aprilu i maju prošle godine, kada je lockdown zaustavio čitav svet, napravila izuzetak kada je reč o ograničenju putovanja.

Tada je oko 40.000 sezonaca, uglavnom iz Rumunije, ušlo posebnim čarter letovima jer je trebalo pobrati sav rod voća i povrća, krenuvši od jagoda i špargle, navodi Migration Data Portal

Ta zemlja uglavnom se oslanja upravo na radnike iz Srednje i Istočne Evrope, a tako će biti i ove godine jer - proizvodnja hrane ne može i ne sme da stane. 

Prema nemačkom portalu Agrarheute, sezonski radnici u tu državu mogu nesmetano da uđu. Ograničenja za putovanja nema, osim za područja sa visokim rizikom od zaraze mutirajućim virusom SARS-CoV-2, a prema popisu "Robert Koch" Instituta. 

Osim toga, Savezna vlada utvrdila je i pravila ulaska i karantina. Prema njima, negativan test na virus korona ne sme biti stariji od 48 sati prilikom ulaska u zemlju, a dopušten je i PCR i brzi na antigene. Trošak testiranja snosi migrant ili njegov poslodavac, zavisno od dogovora. 

Takođe, prema ovome portalu, radnici svoj ulazak u tu zemlju moraju da prijave elektroniskim putem na veb stranici einreiseanmeldung na kojoj se navodi sledeće:

"Ako ulazite u Nemačku iz inostranstva i ako ste boravili u rizičnom području poslednjih 10 dana pre ulaska, obavezni ste otići u karantin u trajanju od 10 dana nakon ulaska u zemlju.

Rizična područja, između ostalih su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, ali, na stranici napominju i to da se u obzir uzmu i mogući propisi o izuzimanju od provođenja karantina Savezne pokrajine u kojoj se nalazi vaše odredište. To znači da ona, po propisima pokrajina, može trajati i pet dana, počevši od dana ulaska u zemlju, prilaganjem negativnog rezultata obavljenog testiranja. 

Kada je reč o merama zaštite na radu, na stranicama Socijalnog osiguranja za poljoprivredu, šumarstvo i hortikulturu (SVLFG) možete naći dokumentaciju, praktične savete i uputstva za rad. 

Prema tamošnjim pravilima, pre početka berbe moraju se formirati fiksne radne grupe od najviše četiri osobe. Zavisno od potrebe mehanizovanih mašina, taj broj može biti veći i ići do 15 osoba. 

Ovih radnih grupa treba se pridržavati i prilikom smeštaja sezonskih radnika, a moraju se poštovati i pravila o udaljenosti i nošenju zaštitne maske.

Hoće li se i kako nadležna tela pridržavati kontrola, pokazaće vreme. Prošle godine dešavali su se razni propusti u kojima su stradali najviše sezonski radnici. Tada su mediji pisali o neplaćenim prekovremenim satima, prljavim smeštajnim kapacitetima, nepostojanju mera protiv virusa korona. Ostaje nam verovati kako nas je COVID-19 na najteži mogući način naučio da mu trebamo pristupiti sa puno više opreza. 


Tagovi

Sezonski rad Nemačka Virus korona Ulaz u zemlju


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.