Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju
  • 13.11.2017. 12:00

"Šumadijsku šljivu" finansiraju Švajcarci

Ukupno 350.000 švajcarskih franaka košta projekat koji će pomoći da šljivovica iz Šumadije dobije mesto koje zaslužuje, a veći deo novca donirala je Švajcarska agencija za razvoj.

Foto: Biljana Nenković
  • 706
  • 31
  • 0

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja od prošlog meseca radi na razvoju projekta "Šumadijska šljiva". Novac je dobila od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, uprkos tome što je na ovakvim konkursima vrlo teško dobiti sredstva za proizvodnju i brendiranje alkoholnih pića. Ukupna vrednost projekta je oko 350.000 švajcarskih franaka.

Cilj projekta je pomaganje proizvođačima šljiva u ovom kraju, stvaranje tehničkih, tehnoloških i ljudskih kapaciteta za proces stvaranja zajedničke etikete, recepture i zaštite geografskog porekla rakije šljivovice. Švajcarska agencija je u nameri da pospeši ruralni razvoj dala 270.000 franaka. Još 75.000 švajcarskih franaka u ovom projektu, koji će trajati do avgusta naredne godine, kofinansiraće lokalne uprave, destilerije i Regionalna agencija.

Brendiranje i zaštita geografskog porekla

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj u Kragujevcu kaže da u projektu učestvuje šest opština Šumadijskog okruga, novoosnovana udruženja proizvođača rakije u kome je osam destilerija, Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Kragujevcu i lokalna samouprava.

"Švajcarska agencija nam je dodela grant, dakle to su bespovratna sredstva za razvoj ovog projekta, jer je gajenje šljiva i proizvodnja rakije veoma zatupljena u Šumadiji. Imaćemo veliku teritorijalnu pokrivenost, radićemo na bredniranju rakije šljivovice, recepturi i zaštiti geografskog porekla. Biće otvoren zajednički degustacioni i prodajni prostor u Beogradu i Kragujevcu i organizovaće se turističke ture, u čijoj ponudi je upravo šumadijska šljiva i proizvodi od nje", kaže Popović.

Neizostavna rakija na šumadijskoj trpezi

Agrometerološke stanice za voćare

Jedna od nosilaca projekta je i Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Kragujevcu koja će dobiti 15 agrometeoroloških stanica, što je za proizvođače šljiva u ovom kraju veoma važno.

"Svoje učešće u ovom projektu baziramo na dugogodišnjem iskustvu u Prognozno-izveštajnoj službi, čiji sistem je uspostavljen pre šest godina. On uspešno funkcioniše i sve se više razvija. Suština sistema je da korisnici, odnosno poljoprivredni proizvođači dobiju pravovremenu informaciju da li će doći do većih napada bolesti i štetočina. Jednom besplatnom SMS porukom dobijaju informaciju na osnovu koje mogu pravovremeno da reaguju u svojim voćnjacima", kaže Suzana Nešković, direktorka PSSS Kragujevac.

Organizovanje rakijskih tura, opremanje degustacionih sala

U Kragujevcu je nedavno formirana i Regionalna asocijacija proizvođača rakije, koju je osnovalo osam destilerija iz Šumadije. U udruženju kažu da će novac od Švajcarske agencije, između ostalog, biti upotrebljen za opremanje degustacionih sala, zatim za organizaciju rakijske ture, koja će biti u programu Turističke organizacije. Međutim, prioritet je da se dobijena sredstva upotrebe za poboljšanje kvaliteta rakije i savremenog načina proizvodnje.

Cilj pojekta je da se proizvodnja rakije osavremeni

Realizacija ovog projekta počela je 1. oktobra i trajaće do avgusta sledeće godine. Posebno će se raditi na razvoju tržišta. Proizvođači će imati zajednički prodajni prostor u Beogradu i Kragujevcu, za šta je kroz projekat dobijen novac za zakup poslovnog prostora. Projektom je predviđeno da se u ovoj fazi sarađuje sa proizvođačima vina sa kojim će "rakijaši" deliti prostor i iskustva. Regionalna agencija za ekonomski razvoj iz Kragujevca prošle godine, takođe uz pomoć Švajcarske agencije za razvoj, realizuje projekat Udruženja vinara Šumadije.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Šumadijska šljiva Rakija Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlj PSSS Kragujevac Destilerije Nenad Popović Šljive Švajcarska agencija za razvoj


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!