Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 16.06.2021. 18:00

Puževi su uporne štetočine - ne pomažu ni limacidi ni zamke?

Nakon tretmana agrohemikalijama populacija puževa se može brzo vratiti na prethodan nivo i opet nanese štetu usevima. Do kojih su sve zaključaka došli britanski naučnici?

Foto: Depositphotos/Akchamczuk
  • 130
  • 7
  • 0

Britanski naučnici su odlučili da provere zašto se puževi neprestano pojavljuju na poljima, čak i nakon obrade zemljišta. Reč je o štetočinama koji se javljaju svake godine, a zanimljivo je da se nakon tretmana agrohemikalijama njihov broj može brzo vratiti na prethodan nivo i opet nanese štetu usevima.

Stopa oporavka njihove populacije zavisi od vremenskih uslovima. Tako je u umerenoj klimi brza kada je zemlja vlažna, a temperature budu iznad 5°C, navode u studiji. Dakle, kada su povoljni uslovi za njihovu aktivnost, populacija se oporavi u roku od dve nedelje od hemijske zaštite, a migriraju i sa susednih područja.

Stoga, u borbi protiv njih neki postavljaju razne prepreke izrađene od određenih metala poput cinka i bakra jer navodno puževi ih neće moći nadvladati i mesto će napustiti sami.

Vrlo brzo rekoloniziju lokaciju

Kako bi to istražili te saznali odakle oni zapravo dolaze, tim naučnika sa britanskog Univerziteta u Nju Kastlu sproveli su istraživanje. U tome su učestvovali stručnjaci Gordon Port, Alan Krejg i Mark Širli, koji su 36 meseci eksperimentisali i posmatrali.

Nakon korišćenja limacida i drugih agrohemikalija puževi mogu vrlo brzo da rekolonizuju mesto, ali udeo onih koji se kreću iz susednih područja (vodoravno širenje), i udeo unutar zemljišta (vertikalno širenje) nije prethodno utvrđen.

Naučnici su posmatrali sive puževe golaće (Deroceras reticulatum), a zatim su im postavili barijere od cinka i bakra u obliku kutija, ali i one sa poklopcem. Pretpostavljalo se da neće biti pronađeni unutar zamki, jer neće moći da uđu. Međutim, pronašli su ih u kutijama što ne samo da je dokazalo beskorisnost otvorenih barijera, već ih je prisililo da preispitaju kako štetočine ulaze u zatvorene kutije.

Aktivniji ispod zemljišta nego na površini

Pokazalo se da je taloženje puževa tokom migracije ispod površine zemljišta zastupljenije. Upravo takvo kretanje značajno doprinosi broju onih koji napadaju to mesto nakon uklanjanja površinski aktivne populacije, napominju naučnici.

"Naši rezultati pokazuju da kada se puževi uklone sa površine, nove jedinke ponovno napadnu to mesto", dodaju rekavši da je tokom prvih 15 meseci istraživanja, veliki postotak ponovne izloženosti puževima, u nekim mesecima iznosio i do 100 odsto.

"Dolazili su iz dubokih slojeva, a što oni rade ispod površine zemlje, potpuno je nepoznato", napominju istraživači.

Dodali su da se obično misli da se ova vrsta kreće površinom zemljišta, ali čini se da to nije tako. Njihovi rezultati pokazuju da će bilo koji tretman usmeren na površinsko suzbijanje uticati samo na mali deo onih koji se tamo zateknu.

"Njihova aktivna populacija će se obnoviti u roku od nekoliko nedelja", zaključuju autori studije.


Tagovi

Puževi Deroceras reticulatum Limacidi Zamke Naučno istraživanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.