Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embargo
  • 24.11.2020. 07:30
  • Rusija

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cena

Dok se ruski potrošači žale na visoke cene i loš kvalitet domaće hrane zbog nedostatka konkurencije, Putin je produžio zabranu uvoza hrane iz EU na dodatnih godinu dana.

Foto: Depositphotos/Rateland/Evgenyi
  • 205
  • 10
  • 0

Zabrana uvoza mlečnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Evropske unije u Rusiju prvi put je uvedena u avgustu 2014. godine, a bila je reakcija na sankcije koje im je Zapad nametnuo nakon sukoba u Ukrajini.

Sada je ruski predsednik, Vladimir Putin potpisao odgovarajući dekret i produžio zabranu do 31. decembra 2021. godine.

Ta zemlja, kako piše agrarheute, koristi embargo za obnavljanje sopstvene proizvodnje, na primer u mlečnoj industriji i to kako bi što više smanjili zavisnost od uvoza.

Potrošači se žale na cene i kvalitet

Logično, zabrana uvoza utiče na mnoge zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu i Ukrajinu.

Rusija prošle godine prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

Mnogo robe s embargom, poput sira iz Francuske i Italije, i dalje dolazi na tržište ove zemlje zaobilaznim putevima i krijumčarenjem, a tadašnje vlasti su uništile tone takve hrane.

Istovremeno, kritika dolazi od strane potrošača koji upozoravaju kako je uklanjanje inostrane konkurencije povećalo cene ruske hrane. Osim toga, kupci se ponekad žale i na loš kvalitet u odnosu na hranu sa zapada. 

Rade na povećanju samodovoljnosti

Političari u Moskvi ovu zabranu ocenjuju velikim uspehom, smatrajući kako će se time poboljšati samodovoljnost kao i da ojačaju i pozicije zemlje kao izvoznika poljoprivrednih proizvoda.

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice dosad?

Podsetimo, očekuje se da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri miliona tona. Ove godine mogla bi da prikupi sveukupno 127,5 miliona tona, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad. Od nje je veća samo ona iz 2017. godine kada su požnjeli 135,5 miliona tona žitarica.

Proizvođači hrane iz Unije ušli su na druga tržišta poput SAD-a i Kine, a Putin je nekoliko puta rekao da će ukinuti protivsankcije čim EU okonča kaznene mere protiv Rusije. Međutim, kraj se i dalje ne nazire.


Tagovi

Rusija Vladimir Putin Embargo Zabrana uvoza Hrana


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.