Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusko đubrivo
  • 10.04.2022. 09:00

Putin i dalje želi da izvozi mineralna đubriva: Niko ne treba da umre od gladi

U videokonferenciji sa zvaničnicima iz sektora poljoprivrede, ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da su mineralna đubriva tražena na svetskom tržištu i da će se sigurno kupovati.

Foto: Depositphotos/Free2014/Leonid_Eremeychuk
  • 618
  • 250
  • 0

Nakon što je Evropska unija ove nedelje najavila nove sankcije Rusiji, a govori se i o zabrani ulaska ruskog i beloruskog prevoza u luke i puteve EU, predsednik Rusije, Vladimir Putin i dalje želi da nastavi izvoz mineralnih đubriva iz svoje zemlje. 

U videokonferenciji sa zvaničnicima iz sektora poljoprivrede, naglasio je da su ona tražena na svetskom tržištu i da će se sigurno kupovati, prenosi agrarheute

"Niko ne treba da umre od gladi", rekao je Putin u prenosu, ističući da Rusija nema interesa da šteti drugima.

Znamo da je ta zemlja jedna od najvećih izvoznika đubriva na svetu. Prema podacima tamošnje carine, od 2021. izvezli su oko 37,6 miliona tona đubriva u vrednosti od oko 12,5 milijardi dolara (11,3 milijarde evra).

Pre mesec dana najavili su privremena ograničenja za izvoz ove robe. Nakon što je nekoliko međunarodnih brodara prestalo da pristaje u ruske luke, pojavili su se problemi sa isporukom. Takođe, te su kompanije odbile da obezbede ruski teret. Pre dve nedelje je i danska brodarska kompanija Maersk prestala da prihvata nove narudžbine iz Rusije i u nju, uključujući transkontinentalne železničke, okeanske i vazduhoplovne usluge.

"Pitanja logistike i osiguranja moraju da se razjasne kako bismo mogli da zadržimo izvoz", rekao je Putin.

Ali, čini se da će se ova trgovina ipak rešavati pod određenim uslovima. 

"Uzimajući u obzir sankcije protiv Rusije koje su uvele zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, moramo da preispitamo snabdevanje mineralnim đubrivima i drugim ključnim robama prema njima", rekao je Sergej Mironov, vođa frakcije Pravedna Rusija - Za istinu. 

"Neka prvo vrate naše zlatno-devizne rezerve, dopuste uvoz robe koja nam je potrebna, a onda kupuju šta žele za rublje", izjavio je. 

Kako piše fertilizerdaily, ranije su američke vlasti skinule ruska mineralna đubriva, koja zauzimaju značajan deo američkog tržišta, sa popisa sankcija.


Tagovi

Vladimir Putin Sergej Mironov Rusko đubrivo Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.