Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekspropijacija
  • 03.08.2021. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevska Loznica

Put ili poljoprivreda - brza saobraćajnica preko plodne zemlje?

Izgradnja brze saobraćajnice od sela Iverak do Nepričave je veoma važna, ali ako taj put ide preko imanja poljoprivrednika, postavlja se pitanje da li su adekvatno obeštećeni?

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.489
  • 280
  • 0

Buduće brze saobraćajnice trebalo bi da spoje Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki. Građevinske mašine već su stigle do njih, ali već dva puta Pivići iz Veselinovca su zaustavljali ulazak u njihovu njivu jer rešenja o ekspropijaciji niti plaćene naknade za zemljište nema.

"Imamo 2,8 hektara veoma plodne zemlje, na imanju imamo dve žetve godišnje, sistem za navodnjavanje u dužini od 700 metara. Nas je desetoro koje živimo od poljoprivrede. Bavimo se stočarstvom i nismo mi ti koji smo hteli da prodamo zemlju. Ona nam se oduzima protivno našoj volji. Najplodnija je koju imamo, a cenu je određivala Poreska uprava", žali se Milijana Pivić i dodaje da do sada nikakvo rešenje nisu dobili niti im je uplaćena naknada, a oni što rade put već bi da uđu na imanje.

Ova u zamenu za parcelu uz Kolubaru

Pivići su do pre dve godine bili jedni od najvećih proizvođača ovčijeg mesa u Zapadnoj Srbiji, a potom su počeli da "drže" krave muzare i trenutno imaju 17 grla

"Ne znam kako ćemo nastaviti da se bavimo stočarstvom kada ostanemo bez plodnih parcela. Sve ostalo što imamo je u brdima. Šta ćemo raditi ni sami ne znamo. Mi bismo pristali na to da nam država obezbedi ovakvu ili sličnu parcelu uz Kolubaru kako bismo nastavili da se bavimo ovim."

Zemlja koja se oduzima protivno volji Pivića

Ova porodica je na razgovor o eksproprijaciji u Gradsku upravu Valjeva išla krajem januara. Na rešenje koje su tada dobili uložili su žalbu i od tada je nastalo ćutanje i niko ih više ni o čemu nije obaveštavao ili pozivao na razgovor, niti je bilo kakvo drugo rešenje stiglo na njihovu adresu. 

"Znamo da je ova saobraćajnica od javnog interesa, da je država donela taj zakon, ali mora neko i nas da razume. Nismo protiv da nam uzmu zemlju, ali tražimo adekvatnu nadoknadu. Mi od ovoga živmo. Dva puta već nismo dozvolili mašinama da uđu na naš posed, bila je i policija i radovi su za sada obustavljeni", kaže naša sagovornica.

Eksproprisano zemljište plaćeno nekolicini

Pivićeva napominje da je stiglo rešenje od državnog sekretara Ministarstva finansija u kome se pozivaju na rešenje o ponudi, ali dodaje i da oni takvo rešenje nisu dobili.

"Čuli smo od komšija da je cena bila 30.000 dinara po aru. Mi smatramo da ovo što imamo vredi i više. To ćemo i dokazati na sudu, nek veštak proceni koliko vredi. Nećemo dozvoliti da nam se otme imanje, nećemo dozvoliti radove pa makar ponovo morali da stanemo pred buldožer", kaže ova poljoprivrednica i ističe da su izvođači radova rekli da imaju "neke papire i da imaju dozvole i rešenja za sve parcele".

Izvođači radova tvrde da poseduju sve dozvole

"Kako oni imaju, a mi nemamo", pita se Milijana Pivić.

Milinkovići ostali bez 1,33 hektara

Porodica Milinković iz sela Valjevska Loznica dozvolila je radove na svom imanju, a prema rečima Slađane Milinković, rekli su da oni imaju rešenja i dozvole, mada ova porodica nije dobila nikakve papire.

"Rečeno nam je da moramo da ih pustimo na naše imanje jer je izgradnja saobraćajnice od državnog značaja. Dolazio je i geometar, on nam je rekao da ima sve papire, ali mi ih i dalje nemamo. To traje već tri meseca, oni rade bez dozvole i ponašaju se kao da su svi imovinsko-pravni odnosi rešeni. Mi nismo dobili ni rešenje ni novac", kaže Milinkovićeva i dodaje da su im čak "pretili da će im naplatiti ležarinu mašina".

"Kafkin proces" Milinkovića traje već tri meseca

"Uništena nam je proizvodnja, a onemogućen nam je rad i sa strugarom."

Milinkovići se takođe bave stočarstvom, imaju 35 grla stoke, a ostali su bez 1,33 hektara najplodnije zemlje. 

"Mi smo odlučili da se bavimo stočarstvom, opredelili smo se da ostanemo na selu, imamo troje dece, a sad nemamo ništa", kaže Slađana Milinković.

Može put, ali...

I Milinkovići su saglasni da se putevi moraju graditi, ali traže i da se poštuje i ima razumevanja za njihovu situaciju, jer su sad praktično ostali bez zemlje od koje su živeli. 

Trasa brze saobraćajnice koja prolazi kroz valjevska sela dužine je dva kilometra i tu je 20 gazdinstava. A oko 85 odsto kuća i pomoćnih zgrada koje se nalaze na trasi puta biće srušeno


Foto prilog


Tagovi

Eksproprijacija Najplodnija zemlja Milijana Pivić Slađana Milinković Oranice Brze saobraćajnice


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer