Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 03.03.2022. 16:30

Ptičji grip u Srednjem Banatu: osam sela ugroženo

Iako avijarna bolest na ovom području nije zabeležena kod domaće živine, ona predstavlja zoonozu i može se preneti na ljude.

Foto: Depositphotos/olechowski (ilustracija)
  • 194
  • 67
  • 0

Sutjeska i Neuzina, sela u opštini Sečanj, kao i Banatski Despotovac na teritoriji grada Zrenjanina, proglašeni su za zaraženo područje, zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica, potvrđeno je Dnevniku u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako pišu zrenjaninski.com Uprava je donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

"U skladu sa propisima, rešenjem je proglašeno zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta, koje obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina. Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj", rečeno ovom mediju je u Upravi za veterinu.

Restriktivne mere prometa živine, živinskog mesa i jaja

Iako avijarna bolest na ovom području nije zabeležena kod domaće živine, ona predstavlja zoonozu i može se preneti na ljude. U Upravi za veterinu navode da zbog toga treba biti naročito oprezan i sprečiti kontakt divljih ptica i domaće živine na gazdinstvima i komercijalnim farmama.

"Radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti avijarne influence kod divljih ptica, na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se restriktivne mere prometa živine, živinskog mesa i jaja, kao i mere zdravstvene kontrole i dijagnostičkog ispitivanja živine i ptica u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti."

Kako podseća Danasza ribnjak Sutjeska, javnost je saznala pre nešto više od dve nedelje, kada je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su kod ribnjaka na Tamišu, u naselju Sutjeska, u opštini Sečanj, pronađene 64 mrtve divlje ptice. Tada su pronađena su 34 mrtva mišara i 21 velika bela čaplja, a obe vrste spadaju u strogo zaštićene.

Ptičiji grip potvrđen kod labudova na teritoriji Beograda

Poslednji put je ova bolest, registrovana u Srbiji kod uginulih labudova prvog oktobra na teritoriji opštine Zemun, šestog okrobra kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda.


Tagovi

Ptičji grip Zrenjanin Zoonoza Sela Divlje ptice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...