Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 11.04.2020. 15:00

Psi u Kini napokon prestaju da budu hrana i postaju kućni ljubimci?

Iako je pseće meso i dalje delikates u mnogim kineskim regijama, ministarstvo je objavilo da se oni više neće smatrati stokom.

Foto: JumpStory
  • 216
  • 8
  • 0

Kina priprema nove smernice za klasifikaciju pasa kao kućnih ljubimaca, a ne kao domaće životinje za uzgoj, saopštilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede. Ova odluka je deo odgovora na izbijanje korona virusa.

Psi se više neće smatrati domaćim životinjama

Iako je pseće meso i dalje delikates u mnogim kineskim regijama, ministarstvo je objavilo da se psi više neće smatrati stokom. Taj naziv se koristi za životinje koje se uzgajaju za hranu, mleko, krzno, izradu vlakana, lekova ili za potrebe sporta i vojske.

"Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije, pa i zahvaljujući brizi javnosti prema zaštiti životinja, psi su tu da budu čovekovi prijatelji, a s obzirom na to da se u svetu ne smatraju domaćim životinjama, neće biti tretirani kao stoka ni u Kini", navedeno je u saopštenju, a preneo reuters.

Zbog korona virusa obećali revidiranje zakona

Smatra se da korona virus potiče od jedne vrste slepog miša, a na ljude je prešao preko druge vrste čije se meso prodavalo na pijacama grada Vuhana, gde je patogen prvi put identifikovan.

Mačke mogu da se zaraze koronom - kokoške, patke i svinje otporne?

Kina je nakon toga zabranila uzgoj, trgovinu i konzumiranje divljih životinja, pa i povukla sve postojeće dozvole za takve radnje. Takođe, obećala je revidiranje zakona kako bi zabrana postala trajna.

U objavljenom nacrtu smernica koji je otvoren za javnu raspravu i savetovanje, navedeno je 18 tradicionalnih vrsta stoke uključujući goveda, svinje, živinu i kamile.

Dodato je i 13 "posebnih" vrsta koje će takođe biti izuzete iz ograničenja trgovanje divljim životinjama uključujući jelene, alpake, fazane, nojeve i lisice.

Ubiju oko 10 miliona pasa godišnje zbog mesa

Konzumiranje pasa postalo je sve manje popularno u Kini, a južni grad Šenzen postao je prvi koji je to zabranio prošlog meseca. Međutim, Organizacija za zaštitu životinja (Humane Socyeti Inernational) procenjuje da se u toj zemlji zbog mesa ubije oko 10 miliona pasa godišnje. Grad Julin u regiji Guangksi u junu održava godišnji festival psećeg mesa.

"Ovaj predlog nacrta mogao bi da znači trenutak prekretnice u svrhu zaštite životinja", rekla je ispred organizacije, Vendi Higins.


Tagovi

Kina Psi Meso Kineske pijace Korona virus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.