Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 30.04.2020. 11:00

Pšenici neophodna kiša - najava novih padavina

Agrometeorolog Srđan Milakara kaže da je malo veći problem kod pšenice zato što je u aktivnoj vegetaciji i njoj je neophodna kiša.

Foto: Martina Popić
  • 195
  • 8
  • 0

Agrometeorolog Srđan Milakara rekao je da je za nastavak vegetacije neophodna nova količina padavina koja bi pospešila rast useva, a narednih dan-dva očekuje se naoblačenje sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavinom i samim tim sa kišom, prenosi RTS.

Ne predviđaju se velike količine padavina, ali i u ovom momentu i kako je stanje zalihe vlage u zemljištu - trebalo bi da budu od neke koristi. Ovaj agrometeorolog kaže da situacija nije baš povoljna zato što u ravničarskim delovima Srbije, u Vojvodini i donjem Podunavlju, Posavini nije sjajna situacija što se tiče padavina, naročito u poslednjih 30 dana - procenat je između 50 i 75 odsto od ukupne količine padavina za ovo doba godine. Ipak, očekuje se zahlađenje, u Vojvodini, pa u ostalom delu zemlje.

Kiša najpotrebnija pšenici

Kaže da je malo veći problem kod pšenice zato što je u aktivnoj vegetaciji i njoj je neophodna kiša.

Tako misli i Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu koji kaže da je najbolja investicija u ovom trenutku kiša i najpotrebnija je pšenici koja je u završnoj fazi formiranja zrna, piše Beta, a prenosi Ekapija.

Toplo i nestabilno vreme - povoljni uslovi za infekciju biljnog tkiva

Sistem za navodnjavanje ne može se, prema njegovim rečima, koristiti bez istovremenog razvoja stočarstva, jer se navodnjavanjem spira humus u zemljištu i mora se đubriti stajskim đubrivom.

Što se tiče voća i povrća, agrometeorolog Milakara kaže da su problem bili mrazevi tokom aprila gde su ranocvetujuće vrste voća imale problem. I voću i povrću su neophodne padavine koje bi pospešile razvoj.


Tagovi

Suša u pšenici Pšenica u aktivnoj vegetaciji Milan Prostran Srđan Milakara Padavine Naoblačenje Navodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...