Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 01.04.2022. 14:25

Pšenica 35, kukuruz 32,7, soja 82,5 dinara za kilogram

Do srede, kukuruz je beležio uzlazni trend. Kupoprodajni ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 32,00 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,70 din/kg bez PDVa.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 563
  • 212
  • 0

Tokom ove nedelje zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.875 tona (+57,26 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 209.825.000 dinara (+60,71 odsto).

Na tržištu pšenice, tokom protekle nedelje, zabeležena je povećana aktivnost robnoberzanskih učesnika. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. U zavisnosti od kvaliteta, ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 35 do 36 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 35,25 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je rast cene od 2,18 odsto. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači, dok izvoznici nisu bili zainteresovani za kupovinom.

Situacija na tržištu zavisi od odluka Vlade

Do srede, kukuruz je beležio uzlazni trend. Kupoprodajni ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 32,00 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,70 din/kg bez PDVa. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena ove žitarice je poskupela za 2,92 odsto. Kukuruzom sa povišenom vlagom se trgovalo po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na statistički uzlazni trend, ponuda većih količina i dalje izostaje. Krajem nedelje, došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice. Zabrana izvoza znatno je uticala na pad prometa i odsustvo izvozne tražnje.

Dalja dešavanja na domaćem tržištu će zavisiti isključivo od narednih odluka Vlade.

Intenzivna tražnja i odsustvo ponude sojinog zrna, uticali su na pozitivna cenovna kretanja. Početkom nedelje, realizacija berzanskih ugovora se kretala od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a. U četvrtak, došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem novog berzanskog ugovora, što implicira na korekciju cene naniže. Ukoliko se osvrnemo na mart mesec prethodne dve godine, primetan je konstantan rast cene ove uljarice. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 82,57 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,09 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je u potpunosti korelativan i sa dešavanjima na ino-tržištu. Trgovci su smanjivali svoje tržišne pozicije pred izveštaj USDA koji je objavljen u četvrtak. U nastavku je prikazano cenovno kretanje soje u martu od 2020. do 2022. godine

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Izveštaj od 28.3. do 1.4.

Padaju cene u Americi

Cene u Čikagu na početku nedelje beležile su negativne cenovne trendove usled aktivnosti fondova i u iščekivanju izveštaja USDA o namerama setve. Pre izveštaju, namere setve su samo 89,5 miliona ejkra, u odnosu na 92 miliona koje su očekivali trgovci. Takođe diplomatski napredak između Rusije i Ukrajine uticao je na ovakav trend. Krajem nedelje, cene su beležile rast. Povoljne kiše zabeležene su u nekim oblastima sa ozimom pšenicom. Ipak, u mnogim oblastima to ne izgleda da je dovoljno. Rejting useva je povišen u Kanzasu, ali je snižen u Oklahomi i Koloradu. Cene u Čikagu su beležile negativne cenovne trendove. Tokom nedelje, cena soje u Čikagu beležila je silazni cenovni trend. Trgovci su tokom cele nedelje iščekivali USDA izveštaj. Namere setve su u poređenju sa prošlom godinom više kod soje, na 91 milion ejkr u odnosu na 88,7 očekivanih. Kvartalne zalihe soje su na 1,93 miliona bušela u odnosu na očekivanih 1,90.

Vremenske prilike su imale uticaj na tržišta ove nedelje, sa kišom koja se od srede očekivala u Francuskoj. FranceAgriMer-ov rejting useva pšenice u Francuskoj ostaje nepromenjen na 92 odsto dobro do odlično. Za ozimi ječam i durum pšenicu, rejting useva je 88 odsto dobro do odlično. EU izvoz pšenice do 27. marta dostigao je 19,87 miliona tona, u poređenju sa 20,48 miliona tona prošle sezone do istog datuma. Uvoz kukuruza je bio 12,05 miliona tona, u poređenju sa 12,10 miliona tona prošle sezone. Verovatno je da će površine kukuruza biti smanjene i u Francuskoj ove godine, posebno kao rezultat rasta cena inputa, kao što su azotna đubriva.

Struktura prometa na Produktnoj berzi mart 2022.

Rekordno visoke cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, zabeležene su tokom marta. Tržišta su snažno reagovala na situaciju u Ukrajini. Teško je bilo predvideti posledice ruske akcije na tržišta, znajući da su luke kao što su Marijupolj i Odesa postale neupotrebljive. U tom kontekstu, crnomorski izvoz je suspendovan, što je rezultiralo rastom cena svih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 19.440,25 tona robe, što je za 8,17 odsto više nego prethodnog meseca, dok je finansijska vrednost iznosila 857.345.367,50 dinara (+32,37%).

Mart 2022.

Kukuruz

Tokom meseca marta, kukuruz je zabeležio istorijski cenovni maksimum. Eskalacija konflikta u Ukrajini dovela je do ozbiljnog previranja na globalnom, a samim tim i na domaćem tržištu. Do 10. marta, ova žitarica je imala snažan rast cena, čije su cenovne oscilacije bile praćene na dnevnom nivou. Kada statistički uporedimo sa poslednjom registrovanom cenom u februaru, ova žitarica je bila poskupela za oko 14,65 odsto. Berzanski ugovori na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom rasponu od 31,50 do 34,20 din/kg bez PDV-a, odnosno od 35,00 do 35,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Usled vesti o mogućoj zabrani izvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda žitarica, tražnja na domaćem nivou je u potpunosti stala.

Dana, 10. marta, Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Nakon ove Uredbe, došlo je do potpunog smirivanja tržišta, odnosno odsustva tražnje. Kukuruz je jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda iz Srbije, više od polovine godišnjeg roda kao tržišni višak odlazi u izvoz. U drugoj polovini meseca, bilo je primetno odsustvo tražnje za ovom žitaricom od strane izvoznika, što je dovelo do silaznog trenda. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 31,00 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Strukturu kupaca su činili domaći potrošači i trgovci. Ponderisana cena za prethodni mesec iznosi 32,37 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 18,27 odsto u odnosu na februar. Dalja dešavanja na našem tržištu, odnosno cenovna kretanja, isključivo će zavisiti od daljih odluka Vlade.

Pšenica

Slično tržištu kukuruza, ponašalo se i tržište pšenice. S obzirom na dešavanja koja su bila prisutna na međunarodnom tržištu, nije bila iznenađujuća povećana tražnja i rast cena i kod nas. U odsustvu mogućnosti isporuka iz Ukrajine i Rusije, kao i vrlo jasnog smanjena mogućih isporuka iz celog basena Crnog mora, ova žitarica je beležila snažan rast. U Čikagu, cene pšenice su bile ponovo na gornjem limitu i na najvišem nivou od marta 2008. godine. Na robnoberanskom tržištu, statistički je zabeležen najveći rast cene do 10. marta, koji je iznosio oko 13,00 odsto. U zavisnosti od kvaliteta i klauzule "gratis lager", kupoprodajni ugovori su realizovani od 33,50 do 36,00 din/kg bez PDV-a.

Druga polovina meseca, donosi pasivnost na tržištu. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 34,50 do 35,50 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Intenzitet tražnje se smanjivao. Ovakav scenario nije bio neočekivan, s obzirom na nastavak zabrane izvoza. Ponderisana cena za mart iznosi 35,23 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz meseca februara, ova žitarica je poskupela za 11,91 odsto.

Soja

Tokom marta, bila je primetna intenzivnija tražnja za kupovinom soje. Za razliku od žitarica, tržište soje je bilo aktivno tokom celog proteklog meseca. Ponuda većih količina ove uljarice je izostajala usled suzdržanosti prodavaca. Na berzanskom tržištu cena je imala pozitivan cenovni trend. Početkom meseca, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 76,00 do 78,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Poslednje nedelje, soja je beležila novi cenovni maksimum od 81,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 79,84 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 6,57 odsto u odnosu na poslednji upoređujući podatak.

Osim na domaćem, cene su jačale i na ino-tržištu. Fjučersi soje su išli ka najvišim cenama u gotovo deceniji, zbog globalne nestašice uljarica i rastućih cena nafte. Jačanje cena uzrokovala je manja proizvodnja u Južnoj Americi zbog suše, očekivano smanjenje setve suncokreta u Ukrajini zbog rata, kao i neizvesnosti roda kanole u Kanadi koji je prošle godine bio znatno smanjen zbog suše.

Suncokretova sačma

Ugovori za suncokretovu sačmu sa 33 odsto proteina, realizovani su od 37,00 do 45,00 din/kg bez PDV-a. Sredinom meseca, bila je povećana tražnja, što je rezultiralo i rastom cena. Međutim, krajem meseca došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju, što je impliciralo na pad cene. Ponderisana cena je iznosila 39,82 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 27,63 odsto u odnosu na februar mesec.

Stočni ječam

Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 33,00 do 36,00 din/kg bez PDV-a. Zabrana izvoza kukuruza, uticala je na pojačana tražnju za ječmom iz zemalja okruženja, što se manifestovalo i na naše tržište. Ponderisana cena je iznosila 35,04 din/kg bez PDV-a (+23,73 odsto).

Đubriva

UREA, ponderisana cena 101,49 din/kg bez PDV-a;

KAN, ponderisana cena 82,33 din/kg bez PDV-a i

AN, ponderisana cena 102,66 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Berzanski izveštaj


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D