Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peletirana gnojiva
  • 29.07.2020. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prvi u Hrvatskoj: FAZOS pokrenuo projekt proizvodnje organskih peletiranih gnojiva

Projekt je usmjeren na gospodarenje organskom tvari iz poljoprivredne proizvodnje, od žetvenih ostataka do stajskih gnojiva pa čak i ostataka iz klaoničke te iz šumarske i prehrambene industrije. Koristili bi i ostatke iz rada komunalnih poduzeća te biootpad iz domaćinstva.

Foto: Depositphotos/annieeagle
  • 1.385
  • 268
  • 1

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nositelj je projekta Inovativna proizvodnja organskih gnojiva i supstrata za uzgoj presadnica, vrijednog sedam i pol milijuna kuna. Riječ je zapravo o vlastitoj izradi organskih peletiranih gnojiva iz ostataka u poljoprivredi.

"Projekt je usmjeren na gospodarenje organskom tvari iz poljoprivredne proizvodnje, od žetvenih ostataka do stajskih gnojiva pa čak i ostataka iz klaoničke te iz šumarske i prehrambene industrije. Koristili bismo i ostatke iz rada komunalnih poduzeća te biootpad iz domaćinstva. 

Sve ovo želimo integrirati u izradu onoga što nam nedostaje jer na našem tržištu nemamo dostatnu vlastitu proizvodnju peletiranih organskih gnojiva niti supstrata za uzgoj presadnica“, rekao je voditelj projekta, inače prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na FAZOS-u prof.dr.sc. Zdenko Lončarić.  

Od malih proizvođača do velikih pogona 

Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a neki od ciljeva su utvrditi stvarnu raspoloživost sirovina za organska gnojiva i proizvodnju komponenti, razviti optimalne tehnologije kompostiranja, vermikompostiranja (pomoću glista, op.a.) i mikrobiološkog kondicioniranja raspoloživih sirovina i njihovih smjesa, izraditi prototipove peletiranih te ocijeniti vrijednost novih organskih gnojiva i supstrata.

"Uz naš, uključeni su Prehrambeno-tehnološki fakultet i Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Te tri institucije mogu ponuditi rješenje za izradu konačnog proizvoda. Očekujemo da će poljoprivrednici naći svoj interes u tome i uključiti se u jedno vrlo heterogeno i potentno područje, od malih proizvođača do velikih pogona“, pojasnio je Lončarić.  

Nemamo dostatnu vlastitu proizvodnju peletiranih organskih gnojiva niti supstrata za uzgoj presadnica, naglasio je prof.dr.sc. Lončarić (Foto: Melita Berečić)

Dodao je kako je povećanje vlastitih kapaciteta za provođenje vrhunskih istraživanja i zadovoljavanje potreba gospodarstva glavni interes znanstvenih institucija uključenih u projekt. "Osim što će istraživači povećati opseg i kvalitetu znanstvenih publikacija i oplemeniti kvalitetu nastave, rezultati istraživanja će predstavnicima gospodarstva omogućiti, između ostalog, unapređenje tehnologije uzgoja povrća, presadnica cvijeća i lončanica te razvoj tehnologije proizvodnje komposta. Posljedično, pridonijet će i očuvanju okoliša i kvalitetnom zbrinjavanju otpada, čulo se na uvodnoj konferenciji“, ističe prodekan.

Ekološka proizvodnja je budućnost 

Svoje zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i dekan FAZOS-a dr.sc. Krunoslav Zmaić.

"Izuzetno sam ponosan jer je ovo još jedna konferencija na našem fakultetu gdje pokušavamo sa svim svojim partnerima i dionicima, prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima, utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Riječ je o ulaganju u znanost i inovacije, transferu znanja i tehnologija, uz inovativan pristup proizvodnji supstrata i uporabi u voćarstvu i cvjećarstvu. Za budućnost hrvatske poljoprivrede vrlo je bitan uzgoj radno intenzivnih kultura, a ovakav način rješavanja u vidu organskog gnojiva, komposta i presadnica, bit će značajan za cjelokupno gospodarstvo“, poručio je Zmaić.

U projekt je uključena i gradska tvrtka Unikom kao partner, a kako otkriva dekan fakulteta, cilj im je doći do 8% ukupne površine pod ekološkom proizvodnjom koja je sada na 5% jer je ona budućnost poljoprivrede. 

"Nadam se da ćemo svi imati veliku korist od ovog projekta te da ćemo nabaviti opremu koja će omogućiti dodatna znanstvena istraživanja. Važno je da su osim znanstvenih institucija uključeni i gospodarstvenici, koji će se moći koristiti tim transferom znanja i patentom koji će iz toga proizaći“, zaključio je Zmaić.

Inače, projekt će trajati tri godine, a njegovom će se provedbom stvoriti znanstvene, gospodarske i društvene vrijednosti.  


Tagovi

FAZOS Projekt Peletirano gnojivo Ekološka proizvodnja Zdenko Lončarić Krunoslav Zmaić Tehnologija Radno intenzivna kultura


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić