Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor na metan
  • 12.03.2021. 18:00

Prvi traktori na metan uskoro spremni za isporuku

Naručioci su pretežno iz Velike Britanije, ali i evropskih zemalja u kojima je uznapredovala proizvodnja biogasa - Nemačke, Francuske, Italije i zemalja Beneluksa.

Foto: YouTube/screenshot
  • 355
  • 58
  • 0

New Holland nastavlja sa proizvodnjom klimatski održivog traktora. Kako su saopštili iz ove kompanije, dorađuju svoj T6 model koji ima pogon na metan kako bi mogli da krenu sa fabričkom proizvodnjom i isporukom tržište. Naručioci su pretežno iz Velike Britanije, ali i evropskih zemalja u kojima je uznapredovala proizvodnja biogasa. To su Nemačka, Francuska, Italija i zemlje Beneluksa.

Inače, ovaj tip traktora predstavljen je pre dve godine na sajmu Agritechnica, gde je zainteresovao mnoge. Cilj ove kompanije je da ga tokom 2021. godine učine potpuno komercijalno dostupnim.

A kako funkcioniše? Kao gorivo za njegovo pokretanje može da se koristi otpad iz poljoprivredne proizvodnje.

"U odnosu na dizel, takvo gorivo stvara manju emisiju ugljen dioksida i azot oksida", poručuju italijanski proizvođači.

Ugljenično neutralna poljoprivreda?

Njihov novi traktor se na prvi pogled ne razlikuje od onih koji su već na tržištu, ali njegov pogonski agregat je drugačiji u odnosu na uobičajene dizel motore. Ispitivanja na terenu su u završnoj fazi, a isporuke naručiocima se očekuje uskoro.

Ističu da su razvili energetski nezavisan model čineći zatvoreni krug između poljoprivredne proizvodnje i stvaranja energije, što poljoprivredu može da učini ugljenično neutralnom. Osim kupcima u Evropi, mašina će biti na raspolaganju i tržištima širom sveta.

Ova kompanija sarađuje i sa poznatim italijanskim proizvođačem Barolo vina, vinarijom Fontanafredda u čijim će ekološkim vinogradima testirati traktor na biometan, što će, nadaju se, za rezultat imati proizvodnju vina bez ugljenika. Ta mašina je izvedena iz standardnog modela TK kojeg pokreće novi FPT Industrial F28 motor, koji je 2020. odneo nagradu Dizelaša godine, a daje jednake performanse bilo da ga pogoni dizel ili prirodni gas u hibridnom modu rada. 

Kako izgleda traktor na metan pogledajte u videu:


Tagovi

Traktor New Holland Metan Biogas Zaštita klime


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.