Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kragujevac
  • 06.12.2019. 10:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Prvi festival šumadijske rakije u njenoj postojbini

Geografsko poreklo, brendiranje, patentirana čašica za rakiju, uparivanje rakije i hrane - glavni su aduti po kojima će Šumadija biti prepoznata kao regija kojom caruje šljiva.

Foto: Biljana Nenković
  • 361
  • 17
  • 0

Prvi šumadijski festival rakije održan je u Kragujevcu na kome je učestvovalo preko 40 izlagača iz cele Srbije. Posetioci su imali priliku da degustiraju najbolje srpske rakije, pre svega šljivovicu, ali i dunjevaču, viljamovku, kajsijevaču, rakiju od maline, jabuke, dudinja. U ovom delu Srbije ovo je prva manifestacija posvećena tradicionalnom piću i početak promovisanja kulture ispijanja žestine. Ali, u pozadini festivala krije se šira priča.

Osniva se i "Put rakije"

Predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Goran Mijailović je rekao da je cilj ove manifestacije da se na jednom mesti okupe proizvođači voćnih rakija iz Srbije i da se predstave tržištu, kupcima i potrošačima. "Ali, želimo pre svega da promovišemo takozvanu rakijsku kulturu, odnosno način ispijanja tog žestokog pića i slaganje sa hranom. Sve to bi trebalo da nas dovede do osnivanja "Puta rakije" i da Šumadija konačno bude prepoznata kao regija u kojoj se prave najbolje rakije. Akcenat će svakako biti na šljivovici, jer je ona najpoznatija u Šumadiji," rekao je na otvaranju festivala Mijailović.

Predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Goran Mijailović

Patentiraju čašu za srpsku rakiju

Mihailović je dodao da je plan Nacionalnog saveza proizvođača rakije da se ubuduće patentira i čaša za srpsku rakiju. Kako će ona izgledati znaće se tek za koji mesec. Uz podatak da je asocijacija "Šumadijska rakija" uspela ove godine da zaštiti ime, odnosno geografsko poreklo i da prva u Srbiji dobije oznaku "šumadijska šljivovica", posao bi mogao biti zaokružen. Proizvod pod geografskom oznakom "šumadijska šljivovica" pojaviće se na tržištu 2021. godine. Po recepturi ta šljivovica mora da odleži najmanje 18 meseci u hrastovim buradima zapremine od 500 do 1.000 litara, a oznaka podrazumeva i stroga pravila.

Sa kojom hranom bi rakija mogla da se pije u budućnosti?

Receptura za šumadijsku šljivovicu

"Registrovani proizvođač rakije mora da bude sa teritorije Šumadijskog okruga i u šljivovici mora da bude najmanje 20 odsto šljive crvene ranke, a ostalo je u srazmeri čačanska rodna i čačanska lepotica. Destiliše se u bakarnom kazanu od 100 do 500 litara i rade se dve analize pre odlaska u promet," dodao je Mijailović.

Na području Šumadije i Pomoravlja ima oko 40 proizvođača voćnih rakija, a za sada pet destilerija pravi rakiju po recepturi koja odgovara zahtevima oznake za geografsko poreklo. Prvom festivalu šumadijske rakije vetar u leđa doneo je i podatak da se beleži rast izvoza alkoholnih pića iz ovog regiona za čak 75 odsto.

Posetioci su imali priliku da degustiraju najbolje srpske rakije, pre svega šljivovicu

Izvoz na tržišta SAD i Australije

Predsednik Regionalne privredne komore Šumadije u Pomoravlja, Predrag Lučić, kaže da je u prvih devet meseci ove godine vrednost izvoza jakih alkoholnih pića bila 814.000 evra.

"Dve trećine ukupnog izvoza voćnih rakija proizvedenih u Šumadiji i Pomoravlju otišlo je na tržište SAD i Australije. To je podatak koji dovoljno govori o značaju, kvalitetu i brendiranju naših rakija. Rast izvoza je 75 odsto i do kraja godine vrednost izvoza mogla bi dostići i milion evra. U izvozu sa ovog podneblja u ovom trenutku prednjače vina, ali rakija ih sustiže i ima odličan potencijal", rekao je Lučić.

Među izlagačima vlada nepodeljeno mišljenje da je Prvi festival šumadijske rakije potez koji označava početak ozbiljnog i dugoročnog posla. Jedan od njih je i Dejan Veljović iz sela Gledić, koji u svom domaćinstvu peče rakiju od autohtone sorte šljive crvena ranka.

"Pokušavamo da joj vratimo staru slavu i da crvena ranka ponovo postane dominantna u kazanu, jer od ove rakijske sorte se prave i najbolja rakija," kaže Veljović.

Pobedu u Šumadiji odneo Čačanin

Za očuvanje autohtonih i starih sorti zalaže se i Stanimir Minić- Cane iz Donje Trepče kod Čačka. On je i apsolutni šampion zvaničnog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija na ovom festivalu. Proizvodi oko 30 vrsta rakije, a pehar je odneo za šljivovicu iz svog podruma.

"Tradicija pečenja rakije u mom domaćinstvu datira još iz 18. veka. Od rakije je nekada Srbije živela i nadam se da će za neku godinu opet tako biti. Mi proizvodimo u našim podrumima izuzetno kvalitetna pića i red je da svet vidi, oseti i proba našu šljivovicu, po kojoj smo najpoznatiji. Ne zaostajemo u kvalitetu za viskijem ili nekim drugim pićem. A, posebno mi je drago da i mi sami prestanemo da kupujemo razna industrijska pića pored kvalitetnih domaćih rakija", rekao je Minić.

Stanimir Minić - Cane iz Donje Trepče kod Čačka je apsolutni šampion zvaničnog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija na ovom festivalu

Prvi šumadijski festival rakije organizovale su Regionalna asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija" u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Skupštinom grada Kragujevca, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac.


Foto prilog


Tagovi

Šumadijska rakija Šljivovica Festival rakije Kragujevac Destilerije Crvena ranka Autohotna sorta Pečenje rakije Goran Mijailović Cane Minić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!