Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đorđe Radić
  • 16.02.2017. 15:30

Prvi doktor poljoprivrednih nauka u Srbiji

Srbija je u 19. veku imala vrsne stručnjake u oblasti agronomije, koji su se nakon školovanja u inostranstvu vraćali u zemlju i postavili temelje poljoprivrede, najpre u obrazovanju. Jedna od njih je i Đorđe Radić.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.883
  • 219
  • 0

O poljoprivrednim stručnjacima uglavnom se malo zna ili malo govori u javnosti, pogotovo o ličnostima iz prošlosti koje su ostavile traga na razvoj poljoprivrede. Pionir poljoprivrednih nauka, koji je ostavio veliki trag u agraru, ali i u obrazovanju, svakako je i Đorđe Radić. On je prvi doktor poljoprivrednih nauka u Srbiji.

Reč je o jednom od najznačajnijih stručnjaka iz oblasti agrara, koga je Srbija imala na kraju 19. i na početku 20. veka. U Kragujevcu je nedavno pronađena njegova knjiga iz 1895. godine o nezi cveća, i to je tek mali povod za omaž ovom velikom stručnjaku.

Prvi doktor agronomije napisao je u svojoj karijeri preko 50 naučnih studija i približno toliko knjiga

Doktorirao u Beču 1867. godine

Đorđe Radić rođen je u Velikom Bečkereku kod Zrenjanina 22. aprila 1839. godine. Njegov otac Jovan bio je sveštenik. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Oravici, Karlovcima i Vinkovcima. Poljoprivredne nauke studirao je u Pragu, tačnije u mestu Kolčavica. Diplomirao je 1859. godine, a veliki poljoprivredni ispit položio sa ocenom "odličan u svakom pravcu". Profesorski ispit položio je 1864. godine u Beču, a tri godine kasnije doktorirao je u istom gradu i tako postao prvi doktor agronomije u Srbiji.

U Srbiji je u to vreme bilo veoma malo poljoprivrednih stručnjaka koji su se školovali van zemlje. Ali, kako navode istorijski spisi, Đorđe se isticao među njima. Svoj poziv je shvatio krajnje ozbiljno i do kraja života zalagao se za preporod srpskog sela. Proputovao je celu Evropu, a nakon povratka u zemlju osnovao Srpsko - poljoprivredno društvo.

U 19. veku štampao list "Seljak"

Arhivska zaostavština svedoči da je Đorđe na početku svog rada zatekao potpuno zaostalu poljoprivredu. To je bio period u kome je nejaka srpska privreda pokušala da uhvati korak sa razvijenim zapadnim zemljama. U Požarevcu je 1872. godine osnovao Zemljodelsku- šumarsku školu i bio profesor u njoj. Tu je izdavao i list "Seljak".

Osnovao prvu poljoprivrednu školu u Srbiji

Međutim, ukazom od 1. jula 1882. godine prof. dr Đorđe Radić poslat je u Kraljevo da osnuje prvu školu za ratarstvo u Srbiji. U to vreme, otvaranje prve poljoprivredne škole bio je vanserijski događaj. Srednja Poljoprivredno- hemijska škola u ovom gradu i danas nosi ime "Dr Đorđe Radić".

Radić je umro u Kraljevu 1922. godine.

Knjiga o cveću stara 121 godinu

Knjiga štampana 1895. godine pronađena je u Kragujevcu

Prvi doktor agronomije u Srbije napisao je u svojoj karijeri preko 50 naučnih studija i približno toliko knjiga u ediciji "Poljoprivredni spisi". Jednu od njih pronašli smo u Kragujevcu, odštampanu pre ravno 121 godinu. "Poznavanje i nega cveća" samo je jedna od brojnih oblasti iz agrara koje je Radić podrobno analizirao. Štampana je 1895. godine, a izdavač je bila država, tačnije književni fond Ilije M. Kolarca.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Dr Đorđe Radić Doktor poljoprivrednih nauka Ponazavanje i nega cveća Poljoprivredni spisi Kraljevo Poljoprivredno hemijska škola List Seljak Doktor agronomije Veliki Bečkerek


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!