Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 14.07.2021. 18:00

Protestuju zbog zabrane izvoza govedine: Najugroženiji mali i srednji argentinski stočari?

Protesti ratara i stočara su se pridružili i drugi sektori pogođeni službenim merama, uključujući predstavnike turizma, ugostitelja, prometa, industrije, trgovaca i građevine.

Foto: Twitter/Zona Campo
  • 639
  • 128
  • 0

Argentinski ratari i stočari protestovali su ovih dana u gradu San Nikolasu u provinciji Buenos Ajresu kako bi iskazali nezadovoljstvo na poreze i ograničavanje izvoza govedine za koje kritičari tvrde da su loši za ulaganje u sektor stočarstva.

Kako piše infobae, okupilo ih se desetak hiljada, a na mesto protesta došli su traktorima i kamionetima noseći argentinske zastave. Ovim su skupom, ističu njihovi mediji, i građani i poljoprivrednici digli glas u korist politika koje podržavaju proizvodnju. Takođe, traže da država prestane da interveniše na tržištu. 

Nikolas Pino, predsednik Argentinskog ruralnog društva kazao je da će nedostatak angažmana u tom važnom sektoru naštetiti celokupnom tamošnjem stanovništvu.

"Dijalog je jedini način na koji ćemo naterati zemlju da ide napred", upozorio je.

Selo je osnova za razvoj celog društva

Demonstranti negoduju zbog politike predsednika Alberta Fernandeza koji je u junu zabranio izvoz govedine kao načina kontrole rasta njenih cena na domaćem tržištu. Najavio je i povećanje poreza kao i ograničenja u izvozu kukuruza i pšenice.

"Ponovno otvaranje izvoza bilo je veliko olakšanje, a zbog njegove zabrane suočavamo se sa velikim finansijskim gubicima", rekao je za reuters Omar Barčeta, 56-godišnji poljoprivrednik dodavši da to stočarstvo čini neisplativim.

Kako piše telam, predsednik Argentinske ruralne konfederacije (CRA) Horhe Čemes izjavio je da se demonstracijama žele da pokažu nezadovoljstvo zbog pogrešnih mera nacionalne vlade i utvrdio da je selo temeljna osnova za rast i razvoj celog društva.

Argentina će prepoloviti izvoz govedine zbog visoke cene na domaćem tržištu

Čelnik Argentinske agrarne federacije (FAA) Karlos Ačetoni smatra da su zbog ovih mera najvećem riziku od propasti izloženi mali i srednji proizvođači. Kazao je da Argentina mora da napreduje u konkurentnu zemlju kako bi izašla iz siromaštva.

Protestima su se pridružili i drugi sektori pogođeni službenim merama, uključujući predstavnike turizma, ugostitelja, prometa, industrije, trgovaca i građevine. Hiljade stanovnika ove regije izašlo je na ulice u znak podrške. 

Inače, ova zemlja treći je svetski izvoznik kukuruza i prvi dobavljač stočne hrane na bazi soje koja se koristi za tov svinja i živine u Evropi i jugoistočnoj Aziji. Takođe, svrstana je na 5. mesto svetskog izvoznika mesa i to prvenstveno u Kinu.


Tagovi

Argentina Protesti Govedina Izvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.