Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 18.07.2021. 07:30

Protestni urlik na Novom Zelandu - farmeri ne žele rigorozne klimatske propise?

Poljoprivrednici, dobavljači i trgovci nezadovoljni su propisima za zaštitu životne sredine, a koje im nalaže vlada. Traktorima su izašli na ulice 50-ak gradova noseći transparente "Ne grizi ruku koja te hrani" i "Bez farmera nema ni hrane".

Foto: Youtube/PrintScreen
  • 269
  • 71
  • 0

Hiljade poljoprivrednika traktorima okupilo se u 50-ak gradova širom Novog Zelanda kako bi učestvovali u organizovanom protestu protiv mnoštva novih propisa koji im je nametnula Vlada u nameri zaštite životne sredine, piše The Guardian.

Događaj pod nazivom "Protestni urlik" organizovalo je udruženje "Groundswell" koju čine poljoprivrednici, dobavljači i trgovci jer su frustrirani zbog, kako naglašavaju, menjanja prava privatnog vlasništva, neizvodivom politikom u brobi protiv klimatskih promena i nepravednim troškovima.

Kako bi ukazali na nezadovoljstvo, demonstranti su zakrčili auto-puteve traktorima, pick-up-ovima i drugim vozilima otežavajući saobraćaj u većim gradovima.

Kako navodi reuters, zatražili su od vlade da ublaži nove propise o upravljanju plovnim putevima i granične kontrole zbog Covida kako bi u zemlju mogao ući dovoljan broj sezonskih radnika jer im nedostaje radna snaga.

Osim toga, zahtevaju i uklanjanje poreza na pick-up vozila koje koriste tamošnji farmeri, a reč je o novom vladinom paketu kojim se subvencionišu električni automobili, a posledično povećava naknada na benzinske i dizelske motore koje široko koriste poljoprivrednici i trgovci.

Spremni su da se bore za klimu i sredinu, ali?

Prema RNZ, od jula ove godine, oni koji kupe električno vozilo, dobiće naknadu. Međutim, ta shema će se finansirati putem nameta na vozila sa visokim emisijama, a koji treba da se uvedu od 1. januara 2022. godine. Sličan paket pripremila je i Evropska komisija građanima Evropske unije. 

"Poljoprivrednici imaju mnogo posla, a vožnja auto-putem u takvim prilikama zaista jasno prikazuje u kakvu smo situaciju dovedeni i kako se osećamo zbog neizvedivih, nerazumnih i nedemokratskih propisa koji su nam upravo nametnuti", rekao je Skoti Brajt, jedan od organizatora događaja u Ouklandu dodajući da bi sve to moglo uništiti ovu branšu. 

Na protestu su se mogli videti transparenti sa natpisima "Bez farmera nema ni hrane" i "Ne grizi ruku koja te hrani", čime su učesnici želeli da podignu svest o važnosti opstanka poljoprivredne proizvodnje koja uz ribarstvo i šumarstvo direktno doprinosi oko sedam odsto ekonomiji u vrednosti 140 milijardi dolara i donosi najveću zaradu od izvoza. Međutim, ekolozi su taj sektor kritikovali zbog degradacije reka i potoka koji su sada neprikladni za kupanje te zbog emisije CO2.

Premijerka Jasinda Ardern, reagujući na proteste, kazala je da je vlada predana rešavanju problema poput klimatskih promena i čiste vode.

"Ne možemo mirno stajati. Ako želimo biti sigurni da će naš izvoz na svetskoj sceni i dalje imati visoku cenu, moramo napredovati u klimatskim izazovima sa kojima se suočava Novi Zeland i svet", rekla je novinarima dodavši da to žele da rade u saradnji sa poljoprivrednicima.

Jedan od organizatora protesta, Brus MekKenzi rekao je da su oni spremi na promene, ali da ovakav pristup nametanja koji im vlada nalaže neće prihvatiti.

"Poljoprivrednici ne guraju glavu u pesak i govore da nema problema, definitivno se trude da pokušaju da isprave stvari", napomenuo je rekavši da ovi rigorozni propisi neće samo tako rešiti probleme.

U stranci zelenih priznaju da se od farmera traže značajne promene, ali su napomenuli da klimatska kriza zahteva hitnu akciju. Njihova portparolka, Eugeni Sejdž kazala je da bi želela da čuje neka rešenja od demonstranata, a ne samo pritužbe.


Tagovi

Novi Zeland Protesti Klima Životna sredina Paket Električna vozila


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.