Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.11.2021. 10:00

Protestna vožnja traktorima kreće iz Bratinca - za šta se bore poljoprivrednici?

Glavni razlog protesta je nekontrolisani rast cene azotnog đubriva, koja će u proleće dostići 1.000 evra po toni.To poljoprivrednici stvarno ne mogu da istrpe po bilo kom matematičkom osnovu, navode u udruženju "Stig".

Foto: Depositphotoss/vverve
  • 7.467
  • 4.030
  • 0

Poljoprivrednici iz udruženja "Stig" iz Požarevca organizovaće sutra (25. novembra) protest zbog visoke cene đubriva, ali i nestašice istog na tržištu. Vožnjom traktora kroz 25 sela poručiće nadležnima da su u ozbiljnom problemu i da bi država što pre trebalo da reaguje i pomogne im.

Planirano je da se poljoprivrednici iz više opština (Veliko Gradište, Crniće, Žabar, Kostolac i Požarevac) okupe u mestu Bratinac u devet ujutru u četvrtak odakle će započeti vožnju traktorima do auto-puta i centra Požarevca. Glavni razlog protesta je nekontrolisani rast cene azotnog đubriva, koja će u proleće, ukazuju članovi udruženja "Stig", dostići 1.000 evra po toni.

"To poljoprivrednici stvarno ne mogu da istrpe po bilo kom matematičkom osnovu. Oni koji uzimaju veće količine na agrorok imaju probleme, jer firme koje daju na agrorokove ne mogu da ispoštuju, jer ne smeju da pređu određenu sumu novca po hektaru sa kojom finansiraju poljoprivrednike", navodi Milan Marković ispred udruženja "Stig".

Problem i subvencije i cene nafte

Drugi problem je, ističe, nestašica đubriva. U Srbiju je, navodi, uvezeno svega 10 odsto od potrebne količine, te mnogi nisu uspeli ni da primene tretman. Na spisku nije samo đubrivo. Sutra će ukazati i na ostale probleme sa kojima se suočavaju - cenu nafte i subvencije po hektaru.

"Mislimo da, kada su u pitanju naftni derivati, u Srbiji treba da postoji, kao i u mnogim evropskim zemljama, takozvani plavi dizel koji ćemo koristiti isključivo za poljoprivredu i gde će akciza biti snižena. Ili da država uradi šta može da se ta cena dovede na neki normalan nivo, jer mi trošimo mnogo nafte i to je ozbiljan ekonomski faktor u proizvodnji."

Nafta skuplja za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu

Kada su u pitanju subvencije po hektaru, požarevački proizvođači traže da se ti podsticaji povećaju ističući da je Srbija zemlja koja u okruženju daje najniže subvencije za tu namenu.

"Srbija nema 30 evra po hektaru, dok su u državama u regionu subvencije po hektaru desetostruko veće. I samim tim mi ne možemo biti konkurentni iako imamo berzansku robu. Kako mi možemo da budemo konkurencija njima koji u startu ulože 400 evra više od nas?", napominje sagovornik Agrokluba.

Očekuju pomoć nadležnih organa

Članovi "Stiga" traže i da se uvede određivanje koja poljoprivredna gazdinstva mogu da imaju prava na subvencije, a koja ne.

Nadaju se da će, nakon sutrašnje protestne vožnje, Ministarstvo poljoprivrede odreagovati, te da će im se nadležni obratiti i pomoći da se ovi problemi reše koliko je to moguće. Inače, pomenuto udruženje je članica Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije.


Tagovi

Protest Udruženje "Stig" Požarevac Đubrivo Nafta Subvencije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.