Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.11.2022. 12:00

Protesti poljoprivrednika 27. novembra - traži se smena vlasti na svim nivoima

Ne može da nam reši problem onaj koji nam konstantno pravi probleme, a to je vlast koja radi protiv svog naroda. Njih Srbija ne košta ništa, a nam je Srbija sve, rekao je Aleksandar Babić iz Desimirovca, koji će učestvovati u najavljenom protestu.

Foto: Nedeljko Savić
  • 3.165
  • 1.052
  • 1

Nakon burnih letnjih protesta, kako se ranije "šuškalo", poljoprivrednici spremaju nove, ovoga puta determinisani da "stvar isteraju do kraja". Zajedno sa Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) svoje zahteve izneće javno ispred Vlade Srbije u nedelju, 27. novembra u 14h.

Iako se navodno odustalo od istraživanja litijuma u Zapadnoj Srbiji, izjave funkcionera da će u Srbiji početi sa radom kompanija koje se bavi proizvodnjom baterija za električne automobile, koje nastaju od spomenutog elementa - govore suptrono. To je razlog ponovnog "ustanka" SEOS-a, a činjenica da se kopanjem rudnika ugrožava poljoprivredna proizvodnja meštana, ali i dovodi u pitanje zdravstvena bezbednost njihovih proizvoda je argument zašto su se članovi viber grupe Udruženje za zaštitu poljoprivrednika pridružilo ovoj akciji.

Saradnja SEOS-a i poljoprivrednika zaključena je u Kragujevcu, u Šumadiji - gde je nekada podignut ustanak. Da li će to biti tako i ovoga puta?

"Nije problem da se krene iz Šumadije, problem je da se krene iz cele Srbije. Logična je naša saradnja sa SEOS-om, jer nije rudnik na Vračaru, već onde gde su sela. Javni poziv je upućen svima. Dosta je bilo podela među seljacima, vreme je da rešavamo probleme koji su ozbiljni. Ja nisam stočar, ali kupujem mleko od komšije koji ima krave ili džem od onog koji ima šljive. Svi smo u problemu", rekao je za Agroklub jedan od učesnika protesta Aleksandar Babić iz Desimirovca koji je dodao, aludirajući na letnje blokade i podele među proizvođačima, da su ti protesti sjajno počeli, a katastrofalno se završili.

"Zahtev je jedan - smena vlasti na svim nivoima! Ne može da nam reši problem onaj koji nam konstantno pravi probleme, a to je vlast koja radi protiv svog naroda. Njih Srbija ne košta ništa, a nam je Srbija sve."

Plan polaska

Kako nam je otkrio Milan Milošević iz Viševca, krenuće poljoprivrednici iz cele Srbije u nedelju za Beograd. Pretpostavlja da će tamo stići oko 15h časova, ali je i napomenuo da "neće tamo biti pet minuta, već do ispunjenja zahteva".

Subotički ratari: Ako se ništa ne preduzme, vraćamo se na ulice

Iako će zbog lošeg vremena, većina doći autom, biće i simbolično oko 100 traktora koji će krenuti na ovaj put. Zašto ne više, ili svi, upitali smo. Milošević nam je odgovorio da, u njihovim traktorima koji su stariji od 30 godina, nema grejanja, pa je i to jedan u nizu problema koji simbolično pokazuje i celokupno stanje u poljoprivredi.

"Doći će ljudi iz Vojvodine, probaćemo da izvučemo neke ljude iz Mačve i iz Pančeva", dodao je Babić i istakao da postoji plan "šta ako" policija ponovo kao u avgustu pokuša da ih zaustavi.

"Ja nemam nameru da se tučem sa policijom, koja je iz ovog dela naroda - potekla sa sela. Mi imamo naše planove koje ćemo poštovati, pa ćemo videti", rekao je Babić za naš portal.


Tagovi

Protesti Problemi u poljoprivredi SEOS Aleksandar Babić Milan Milošević Traktori Blokade Beograd


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...