Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz krompira
  • 30.04.2021. 18:00

Protest zbog uvoznog krompira - poljoprivrednici delili svoj, organski proizveden

Nemačke farmere ljuti uvoz organskog krompira iz severnoistočne Afrike dok njihovi proizvođači još uvek imaju dovoljno zaliha.

Foto: Depositphotos/ammaluya
  • 147
  • 37
  • 0

Organski poljoprivrednici iz nemačke regije Vendland nedavno su prolaznicima delili svoj organski krompir u znak protesta uvozu iz Egipta. Okupili su se ispred jedne od Denn's Biomarkt trgovina i iz prikolice svoj rod stavljali u vrećice i nudili ih građanima koji su se tamo našli.

Čin je to kojim su želeli da iskažu svoju ljutnju na spomenuti lanac trgovina, za koji kažu da je u prodavnici u Lineburgu na svojim policama nudio mladi krompir iz severnoistočne Afrike.

Farmeri negoduju zbog uvoza jer, kako kažu, proizvođači iz pokrajine Donja Saksonija još uvek imaju dovoljno zaliha da zadovolje potrebe potrošača.

"U našim skladištima imamo dovoljno lepog krompira", izjavio je farmer Cersten Niemann za NDR

Poslali pismo sedištu kompanije

Proizvođači nisu stali na ovoj akciji nego su poslali i protestno pismo sedištu te kompanije u Tupenu u Bavarskoj, piše agrarheute.

Prema Centru za ekološku kompetenciju Donje Saksonije, u Vendlandu se svake godine ova kultura uzgaja na oko 700 hektara.

Inače, grupa Dennree je specijalizovana za organska tržište, a sa svojim Denn's Biomarkt prodavnicama postigla je konsolidiranu neto prodaju od 1,4 milijarde evra u 2020. godini što je rast od 285 miliona evra, odnosno više od 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

Organski uzgoj Krompiri Protesti Nemačka Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.