Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 07.12.2022. 10:00
  • Jablanički okrug, Dadince, Vlasotince

Protest zbog moguće gradnje treće MHE na Rupskoj reci

Na prostoru Vlasotina na Ruspkoj reci sagrađena je jedna i planira se još jedna snage 480 vati pod nazivom "Besko", a jedna je ranije sagrađena na prostoru grada Leskovca.

Foto: Facebook/Bitka za Vlasinu
  • 90
  • 74
  • 0

Oko 50 meštana sela Dadinca u opštini Vlasotince okupili su se juče (6.12.) na protestu zbog najave gradnje treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci. Jedan od učesnika na protestu, profesor u penziji Srba Mišić, rekao je da su se meštani okupili "zbog ataka na ovo malo vode koja protiče kroz selo", prenosi Beta.

"I to malo vode preko leta padne na jednu trećinu. A tu vodu koristi 99 odsto meštana Dadinca, Ladovice i Grdelice", kazao Mišić.

Kako dalje piše Jugmedia, ova planinska reka izvire u ataru opštine Crna Trava, velikim delom prolazi kroz opštinu Vlasotince, pa ide prema Grdelici iz čijeg vodozahvata se snabdevaju meštani vodom za piće varoš Grdelica i nekoliko okolnih sela. Na prostoru Vlasotina na Rupskoj reci sagrađena je jedna i planira se još jedna snage 480 vati pod nazivom "Besko", a jedna je ranije sagrađena na prostoru grada Leskovca.

Inicijativa Pravo na vodu: Uklonite cevi iz Rakitske reke

Građanski aktivista i član neformalne grupe "Bitke za Vlasinu" Petar Ilić prethodno je kazao na pres konferenciji da je investitor MHE Besko dobio građevinsku dozvolu od lokalne samouprave opštine Vlasotince 12. decembra 2019. godine, koja postaje pravosnažna 16. decembra te godine, iako je Zavod za zaštitu prirode još 2018. u novembru naložio izvođaču da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu.

"Lokalna samouprava je u avgustu ove godine donela odluka da nije potrebna ta studija, a juče je izvođač podneo zahtev za početak radova", kazao je Ilić, a prenosi pomenuta agencija.

Da li postoji rešenje za (ne)izgradnju MHE u Srbiji?

Investitor "Water Green Energy" d.o.o. Kumarevo dan ranije (5.12.) podneo je zahtev opštini Vlasotince za početak gradnje MHE "Besko". U odgovoru opštine Vlasotince navodi se, između ostalog da investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na zivotnu sredinu.

"Bivši predsednik opštine je rekao, kada smo bili kod njega, da ih neki Petrović iz Beograda naterao da potpišu i da je on bio primoran da produži rokove koji su istekli. Znači, opština nas nije zaštitila", kazao je profesor u penziji Zoran Kocić za Jugmediu.


Tagovi

Mini hidroelektrane Zoran Kocić Petar Ilić Bitka za Vlasinu Besko Rupska reka Srba Mišić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić