Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksproprijacija
  • 25.10.2021. 10:00

Protest u Mrčajevcima zbog oduzimanja zemlje

Na protestu je, između ostalog, rečeno da će se zbog proširenja aerodroma Morava, oko 400 hektara plodne zemlje pored Morave oduzeti, a ugroženo je i oko 40 domova u ovom kraju.

Foto: Sanja Dovečer (ilustracija)
  • 268
  • 130
  • 0

Oko 300 građana okupilo se danas na protestu u selu Mrčajevci kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu oduzimanja njihove zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina - Pojate, za proširenje aerodroma Morava u Lađevcima ali i zbog najavljenih geoloških istraživanja litijuma, piše Glas Zapadne Srbije.

Na protestu je između ostalog rečeno da će se zbog proširenja aerodroma Morava, oko 400 hektara plodne zemlje pored Morave oduzeti, a ugroženo je i oko 40 domova u ovom kraju. Meštani se bune nezadovoljni cenom za eksproprijaciju zemljišta, pa su već u sudskom postupku. 

Nezainteresovani za zamenu

Pozajmišta sa kojih će se vaditi šljunak i deponije materijala za izgradnju puteva, meštani sela sa leve strane Zapadne Morave ističu, planirana su na plodnim oranicama, od kojih mnoge porodice žive. U gradskoj upravi u Čačku kažu su u saradnji sa koridorima uspeli da promene lokacije za odlaganje materijala, prenosi RTS.

Ni meštani pomoravskih sela ne daju svoje njive zarad auto-puta

"U sudskim postupcima će građani dokazivati da li to zemljište vredi više i onda će im ta naknada biti isplaćena", objašnjava Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

U čačanskoj lokalnoj samoupravi ističu i da je mali broj građana bio zainteresovan za zamenu zemljišta za adekvatnu površinu koja je u državnoj svojini.


Tagovi

Protest Mrčajevci Preljina Pojate Zapadna Morava Plodna zemlja Eksproprijacija Milan Bojović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃