Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 31.03.2023. 15:00

Protest bugarskih i rumunskih poljoprivrednika: Cisternu mleka prosuli u septičku jamu

Protestna akcija uključuje i višednevne blokade graničnih prelaza i luka. Otkupa nema ili je po mizernim cenama.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 219
  • 36
  • 0

Rumunski i bugarski poljoprivrednici udružili su se u zajednički protest, a kako izveštava Agroinfo, poljoprivredne organizacije iz ove dve države protestuju zbog planova za produženje važenja Uredbe Evropskog parlamenta i Veća EU o bescarinskom uvozu robe poljoprivrednog porekla iz Ukrajine.

Forum profesionalnih farmera i prerađivača iz Rumunije FAPPR i Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica NGPA iz Bugarske objavili su zajedničko saopštenje u kome su naveli da je glavni problem poljoprivrednika u ovim državama upravo uvoz iz Ukrajine. Situacija na tržištu ocenjuju alarmantnom, navodeći kako su dovedeni u bezizlaznu situaciju. Otkupa nema ili je po mizernim cenama.

Prete bankroti 

U saopštenju su među glavnim problemima istakli značajno pogoršanje konkurentnosti bugarskih i rumunskih poljoprivrednih proizvođača, kao rezultat liberalizacije trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Ukrajinom te napomenuli kako se poljoprivrednici suočavaju sa realnom pretnjom masovnog bankrota, nemogućnosti plaćanja zakupa i značajnih dugova.

Intervenisala je i Evropska unija. 

Krizna rezerva: Sa 56 miliona evra spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Ukazali su na izostanak otkupa bugarskih i rumunskih žitarica i uljarica, te da cene po kojima ih prodaju ne pokrivaju troškove proizvodnje. Skladišta prerađivača su, kako navode, puna ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Budžet za hitne mere podrške za sektor žitarica i uljarica u Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji, ocenili su izuzetno niskim, navodeći kako neće ni delimično pokriti gubitke.

Mleko završilo u septičkoj jami

Protestne akcije su već počele i od srede 29. marta se odvijaju u Bugarskoj, na granici sa Rumunijom u gradovima Vidin, Ruse, Silistra i Kardam, a prema najavi traju još danas.

U Rumuniji će blokade uslediti 7. aprila na prelazima luka Konstanca i Bukurešt.

Protestovali si uzgajivači mlečnih krava iz nekoliko okruga u Transilvaniji. Oni su se okupili u Surduc, u Salaju, kako bi, u znak bunta prosuli cisternu mleka u septičku jamu. Mlekari su u očajnoj situaciji, jer nemaju kome prodati mleko. Razmišljaju i da odustanu od bavljenja mlekarstvom.

Veliki prerađivači odbijaju da kupuju od rumunskih farmera, i pored toga što litar mleka ima veoma nisku cenu od 0,24 evra/l.

Forum Udruženja proizvođača kukuruza u Rumunija APPR najavio je da će rumunski farmeri iz cele zemlje izaći će na ulice 7. aprila 2023. kako bi izrazili kolektivno nezadovoljstvo.

 


Tagovi

Rumunija Bugarska Protesti poljoprivrednika Blokiranje graničnih prelaza Uvoz iz Ukrajine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.