Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Nizozemskoj
  • 17.10.2019. 15:00

Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažirana i vojska

Nizozemski poljoprivrednici ponovo su izašli traktorima na ceste u znak prosvjeda zbog odnosa vlasti prema njima odnosno prozivke da su odgovorni za problem sve veće emisije dušika u atmosferi i onečišćenje okoliša.

Foto: Flickr/Hans Splinter
  • 1.357
  • 347
  • 0

Nizozemski poljoprivrednici drugi su put ovog mjeseca stvorili nepregledne kolone traktora širom zemlje u znak prosvjeda zbog odnosa vlasti prema njima odnosno prozivke da su odgovorni za problem sve veće emisije dušika u atmosferi i onečišćenje okoliša.

Stotine vozača na traktorima okupilo se u gradu De Bilt, nedaleko od sjedišta Nacionalnog instituta za javno zdravlje i okoliš, koji je odgovoran za mjerenje emisija dušika. Sudionici prosvjeda su se iz De Bilta traktorima zaputili u Haag, gdje je vojska pomagala policiji u postavljanju blokada na putevima koji vode u središnji dio grada. Fotografije sa samog prosvjeda objavljivane su i na različitim Fejsbuk stranicama:

Poljoprivrednici, kako prenose nizozemski mediji, optužuju Institut za netočan izračun razine dušika, u vrijeme kada nizozemska vlada pokušava ispuniti europske regulative o emisijama. Jedna od mjera je dobrovoljni otkup farmi.

Ovo je drugi veliki prosvjed poljoprivrednika u Nizozemskoj ovaj mjesec. Podsjećamo, početkom listopada, prvi put su ogorčeni poljoprivrednici već ujutro izazvali kaos u prometu, stvorivši kolonu dugu 1.136 kilometara zbog čega su mnogi kasnili na posao. Kako bi stigli do mjesta prosvjeda, mnogi vozači traktora su rušili i ograde zbog čega su tri osobe uhićene. 

Ljutiti poljoprivrednici blokirali Haag, traktorima stvorili kolonu dužu od 1.100 km!

Gradonačelnica Haaga Pauline Krikke, tada je upozorila na "nesigurnu situaciju", ali i da većih problema nije bilo. Više desetina traktora bilo je parkirano i na plaži Scheveningen, a njihovi su se vlasnici pridružili prosvjedu. 

Foto: Servis Flickr licenca CC

Kako je izgledalo kada su jučer poljoprivrednici stigli u Haag, pogledajte u videu:


Tagovi

Prosvjed Nizozemski Farmeri Traktori Haag Vojska Paulin Krike


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]