Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoze stručnjaka
  • 04.04.2019. 10:00

Prostran: Pšenica pati zbog manjka vlage, mraz uništio rane trešnje i kajsije

Hladno i sušno proleće ugrožava ratarske kulture koje su posejane jesenas. Istovremeno niske temperature su uništile 90 odsto ranih kajsija i trešanja, pa je pred pojoprivrednicima veoma teška i neizvesna godina.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 196
  • 9
  • 0

Agroekonomski analitičar Milan Prostran tvrdi da sušno i hladno proleće ugrožava jesenas posejanu pšenicu, ječam i raž. On dodaje, a prenose Novosti da su niske temperature gotovo za 90% oštetile rane trešnje i kajsije, pa zato ovu proizvodnu godinu prati mnogo problema i ona je sve neizvesnija.

Prostran: Pšenica slabo nikla, neće biti viškova za izvoz

Prostran napominje da je manjak padavina omogućio da se poseju prolećne kulture, među kojima je najvažnija šećerna repa, upozoravajući, takođe, da već nekoliko godina nema vlage ni u dubinskim depoima iz kojih biljke crpe vlagu kada nema površinske. Milan prostran objašnjava da je veći deo pšenice, na oko 570.000 hektara, posejan van optimalnog roka i ona je slabo nikla, pa je deo preoran i ne treba očekivati velike prinose i viškove za izvoz.

Šećerna repa pod pritiskom tržišne liberalizacije

On naglašava da se smanjuju i površine pod šećernom repom, zato što je zbog liberalizacije tržišta i pritiska proizvođača šećera od šećerne trske, čija je proizvodnja rentabilnija, počela takozvana "kriza šećera", tako bi proizvođači te industrijske biljke trebalo da insistiraju na čvrsto sklopljenim ugovorima i garantovanju cene.

Teška godina za poljoprivredu

Prema Prostranovim rečima 2019. godina će za poljoprivrednike biti teška jer će zbog velike suše i otpornosti zemljišta potrošnja goriva biti veća za oko 20%. Tvrdo zemljište će, po njegovoj proceni, povećati i lomove delova i kvarove na traktorima, pa je dobro što je bar odložena registracija traktora, koja bi za paore bila dodatni izdatak.

Propale rane trešnje i kajsije

Prostran ističe da godina ne nagoveštava ništa dobro, zaključujući da su rane trešnje i kajsije u Grocki, Smederevu, Topoli i drugim voćarskim krajevima koji su na manjoj nadmorskoj visini, uglavnom propale.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Žitarice Setva pšenice Setva ječma Rane kajsije Rane trešnje Milan Prostran Analiza Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.