Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u Srbiju
  • 20.05.2015. 15:30

Proizvodnja hrane privlači Kineze i Arape

Kako Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju ulagati u oblast agrara u Srbiji i zašto im je baš Srbija zanimljiva destinacija kada je o takvim ulaganjima reč?

  • 103
  • 3
  • 0

Da su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani za ulaganja u proizvodnju hrane u Srbiji, dokazuje i poseta njihovih predstavnika nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Kontrola proizvodnje hrane donosi moć

Agroekonomista Milan Prostran, za blic.rs je komentarisao zašto im je tako važno i zanimljivo upravo ovo tržište i zašto baš oblast proizvodnje hrane. Pre svega, moć nad proizvodnjom hrane, moć je i nad celim svetom. Srbija ima izvrstan geografski položaj, koji joj omogućava olakšani transport roba prema Evropi, što je Kini, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izuzetno privlačno.

Podsetimo, već smo pisali da su Kinezi iskazali svoj interes za kupovinu PKB, a govorilo se i o Vršačkim vinogradima. Jasno je da su ovako mnogoljudnoj zemlji potrebne velike količine hrane, a vškove bi preko Srbije prodavali u Evropu, što zapravo i jeste kineski cilj - približavanje evropskom tržištu, što onda objašnjava i interes za kupovinu luke Pirej.

A šta je cilj Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

Emirati su poznati po naftnom bogatstvu i tu ostvaruju veliki izvoz, no kao pustinjska zemlja uvoze velike količine hrane. Sada su odlučni da višak tog velikog kapitala akumuliranog prodajom nafte ulože i u Srbiju.

U Srbiji su poznati kao veliki kupci jagnjadi, junadi, brašna i pšenice, a prema rečima Postrana, sada se pojavljuju u ulozi zakupaca zemljišta i tu se ne zaustavljaju. Sve su bliže rešenjima o vlasništvu zemlje, a svoj su interes pokazali i za PKB i za PIK Bečej. Ono što im je zanimljivo na ovim prostorima, jeste proizvodnja stočne hrane, pšenice, kukuruza i ulja, objašnjava ovaj agroekonomist. Da su zaista ozbiljno zainteresovani za proizvodnju u Srbiji, pokazuje i dolazak predstavnika Al Dahre, važnog igrača u svetskom agrobiznisu, na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kina Ujedinjeni Arapski Emirati Milan Prostran Proizvodnja hrane Evropsko tržište Srbija PKB PIK Bečej Vršački vinogradi Luka Pirej Transport roba Naftno bogatstvo Stočna hrana Pšenica Kukuruz Ulje Al Dahra