Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 23.10.2021. 18:00

Proizvodnja đubriva seli se iz Evrope? Cene gasa pogodile proizvođače

Evropi je potrebna uspešna domaća proizvodnja đubriva koja će snabdeti evropske poljoprivrednike i kratkoročno i dugoročno, izjavio je Jakob Hansen, generalni direktor udruženja "Fertilizers" Evrope.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh
  • 1.403
  • 203
  • 0

Proteklih nedelja u javnosti se najviše raspravlja o visokim cenama gasa koje su, između ostalog, pogodile industriju za proizvodnju đubriva. Prema objavi evropskog udruženja proizvođača đubriva "Fertilizers Europe", one čine 80 odsto troškova proizvodnje što znači da proizvođači iz Evropske unije više nisu konkurentni.

Do sada su se uspešno takmičili sa onima iz Rusije, Severne Afrike i Veća za saradnju u Zalivu (GCC) u kojima su cene gasa niže i stabilnije. Ali, zbog trenutno velikog jaza nisu konkurentni, naveo je za Euractiv generalni direktor spomenutog udruženja, Jakob Hansen.

Kaže da je to glavni razlog privremenih ograničenja i zatvaranja pogona širom Evrope.

"Postoji stvarni rizik da će ova situacija, ako se uskoro ne reši, dovesti do trajnih zatvaranja ili preseljenja našeg sektora izvan Evrope", upozorio je.

Bitna je domaća proizvodnja

Osvrnuo se i na nedavno saopštenje Evropske komisije o rešavanju rastućih cena energije. Komentarisao je da predložene mere ne odražavaju hitnost potrebe za pružanjem pomoći toj industriji.

"Evropi je potrebna uspešna domaća proizvodnja đubriva koja će snabdeti evropske poljoprivrednike i kratkoročno i dugoročno", smatra Hansen u ime organizacije. Prema njima, industrija je temelj za održivo snabdevanje hranom na našem kontinentu.

Kako upozorava, trenutni nedostatak produktivnosti dovešće do smanjenja evropske proizvodnje đubriva, što bi ipak moglo uticati na prinose u sledećoj sezoni, ali i na cene namirnica.

Dok se svet bori sa posledicama preteranih emisija ugljičnog dioksida, paradoksalno, on se široko koristi u prehrambenoj industriji, a nusproizvod je proizvodnje đubriva, komentariše Hansen. Koristi se za dobijanje mehurića u pivu i drugim gaziranim pićima do omamljivanja pilića i svinja pred klanje. Takođe, pomoću njega se stvara i AdBlue tečnost koja smanjuje emisije iz izduvnih cevi vozila.

Karta evropskih proizvođača koji su u ovom udruženju (Izvor: Fertilizers Europe)

Napomenuo je da su proizvođači đubriva i dalje predani evropskim naporima za dekarbonizaciju. Ali, taj prelaz zahteva vrlo velika ulaganja, a ona pak zavise od proizvodnje koja donosi prihod.

"Trenutna situacija ugrožava njihovu sposobnost da finansiraju buduća ulaganja u donošenju potrebne klimatske neutralnosti do 2050. godine, ne u samoj industriji đubriva nego i kroz amonijak", upozorili su iz udruženja.

Pozvali su Evropsku komisiju i odgovorna tela država članica da preduzme hitne korektivne mere koje će omogućiti povratak uslova u kojima proizvođači iz EU mogu da nastave da snabdevaju evropske poljoprivrednike visokokvalitetnim i održivim đubrivima iz EU.


Tagovi

Đubrivo Poskupljenje Gas Fabrika Fertilizers Europe Proizvodnja đubriva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.