Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 03.08.2021. 15:00

Prodaja traktora u RH: Brojke kažu kupljeno je 1.500 novih, no gotovo tisuću su quadovi?

Carina i Centar za vozila quadove službeno vode pod traktore pa je statistika za prvih šest mjeseci takva kakva je. Kada su u pitanju ovi rabljeni strojevi - prodaja je i dalje u porastu.

Foto: Depositphotos/dobrovizcki
  • 4.075
  • 736
  • 2

Prema statističkim podacima koje na uvid dobiva Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH u prvoj je polovici ove godine novoregistrirano 1.526 traktora. Međutim, ovdje su uračunati i quadovi (motori na četiri kotača, četverocikli) koje Carina i Centar za vozila službeno vode pod traktore (!), pa dakle, čista računica pokazuje 539 prodanih (stvarnih) traktora i gotovo dvostruko više (987) quadova.

Iako je to povećanje prodaje novih traktora u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 20 komada, ipak je još uvijek niže nego u 2019. godini kada je prodano 599, ako se izuzmu Belarusi koji prema informacijama Udruge nisu ni bili namijenjeni hrvatskom tržištu. Dakle, u prvih je šest mjeseci ove godine prodano 60 komada odnosno 10 posto manje nego u isto vrijeme 2019.

Letimičnim pogledom na tablicu radi usporedbe ove godine u odnosu na lanjsku, vidimo da su značajnije povećanje zabilježili brandovi Arbos, Case, Claas, Hittner, Lovol i Valtra.

"I dalje je prisutan porast prodaje jeftinijih i traktora manjih snaga, što možemo pripisati potporama od 15.000 EUR-a za 'male' poljoprivrednike. No, rabljeni traktori su priča za sebe. I dalje su najtraženija roba na tržištu poljomehanizacije", komentira ispred Udruge Franjo Dominković dipl. oec., direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o.

Navodi kako ih je u prvom polugodištu ove godine vlasnike promijenilo 2.401 što je za 222 komada odnosno 10 posto više nego lani, ali i više nego u prvom polugodištu 2019. godine. Dodaje kako je veliki broj ovih iz uvoza odnosno iz nabave s EU tržišta što potvrđuju i podaci o izdanim suglasnostima Zavoda za mehanizaciju Agronomskog fakulteta.

U prvih šest mjeseci posljednje četiri godine je, kaže ukupno "realizirano" 7.549 rabljenih u odnosu na 2.129 novih traktora za isti period.

"To je 3,55 puta više starih nego novih. Biznis je to koji se ne isplati jer će sve te traktore trebati i održavati. U pet godina, u kojem razdoblju ih oni koji su dobili EU potpore ne smiju prodati, u 10 godina koliko trgovca obvezuje Zakon, a još puno godina potom koliko naši poljoprivrednici koriste ovakve strojeve“, zaključuje Dominković i podsjeća da većina tvornica u kojima su proizvedeni već više godina ne egzistira i za većinu je nemoguće naći originalne dijelove.

U dokumentima ispod teksta pogledajte koji su modeli najtraženiji odnosno što se najviše prodavalo. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Tržište mehanizacije Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Franjo Dominković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]