Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 29.01.2022. 18:00

Prodaja traktora u Evropi je porasla u 2021. godini

Najprodavaniji brendovi su John Deere, New Holland, Fendt, Case IH, Massey Ferguson, Valtra, Kubota, Deutz-Fahr, CLAAS i drugi

Foto: Depositphotos/vverve
  • 636
  • 57
  • 0

Proizvođači traktora, globalno najtraženijih poljoprivrednih strojeva, stalno se natječu u novim modelima i inovacijama koje olakšavaju njihov rad, smanjuju potrošnju goriva, nude nova rešenja.

Najprodavaniji brendovi su John Deere, New Holland, Fendt, Case IH, Massey Ferguson, Valtra, Kubota, Deutz-Fahr, Claas i drugi.

Prodaja se razlikuje od države do države, ali zabeležen je rast u mnogim zemljama.

Rekordana prodaja u Italiji

U Italiji je zabeležen rekordan rast prodaje traktora od 36 odsto prema podacima koje je FederUnacoma obrađivala na osnovu registrovanih u Ministarstvu saobraćaja. Osim podrške ruralnom razvoju kroz sufinansiranje sredstvima iz Evropske unije, tamo je obnova mašinskog parka prioritet i država nastoji da kroz niz mera olakša kupovinu poljoprivredne mehanizacije, navodi Farmer

Lider na ovom tržištu je New Holland, koncerna CNH Industrial koji drži italijanska porodica Anjeli, a prate ga Landini, John Deer, Antonio Carraro i Same.

John Deer prvi u Francuskoj i Britaniji

I pored domaće proizvodnje, Francuzi su svoje poverenje dali John Deere-u, a slede ga New Holland, Fendt, Claas. U 2021.  je prodato njih 24.543 što je povećanje u odnosu na prethodno razdoblje za 2,7 odsto. Najveći broj prodat je u segmentu od 100 do 149 KS, ali je najbolja dinamika karakteristična za nešto snažnije mašine od 150 KS do 199 KS.

Tražili su se jači modeli (Foto: John Deere)

Prema podacima koje je objavilo Udruženje poljoprivrednih inženjera (AEA) u Ujedinjenom Kraljevstvu je prodaja porasla za gotovo 16 odsto, a prodato je njih 12.017. I kod njih je John Deere nadmašio konkurenciju. Ova kompanija dominira na tržištu više od dvadeset godina i pored ovog uspeha, ipak se oseti pad za skoro 5,5 odsto u poslednjih nekoliko godina.

U Švajcarskoj kupuju skuplje mašine

U Švajcarskoj farmeri kupuju nešto skuplje traktore, a tamo je registrovano njih 2.330, što predstavlja rast prodaje od 14,3 odsto.

Fendt je vodeći na tržištu, a slede ga John Deere i New Holland. Sledeća mesta zauzimaju Deutz-Fahr, Massey Ferguson i Claas. Švajcarski brend Hurlimann pomerio se sa 10. na 7. mesto i iza sebe je  ostavio Steyr. 

U Nemačkoj i Austriji se još uvek ne zna kako je završena 2021. Ali, podaci iz novembra pokazuju da bi ona mogla biti dobra i da će obe zemlje zabeležiti rast prodaje.

Do jeseni su u Nemačkoj najprodavaniji bili traktori marke John Deere, Fendt, Deutz-Fahr, kombinovane snage Case IH/Steyr i Claas. U Austriji je u sličnom periodu na prvom mestu bio domaći Steyr, a slede ga New Holland, John Deere, Fendt i Lindner.

Poljski farmeri traže manju snagu

U Poljskoj se broj traktora koji su prvi put registrovani povećao za skoro 43 odsto u 2021. godini. Taj broj bi bio veći da nije bilo kašnjenja u proizvodnji zbog nedostatka komponenti, piše Farmer. Razlog tome su problemi u isporuci robe što je rezultat poremećaja u snabdevanju, a jedan od zančajnih razloga je i pandemija korona virusa. 

Dominaciju na tamošnjem tržištu i dalje drži New Holland koji je već trinaestu godinu na prvom mestu, a prate ga Kubota, John Deer i Deutz-Fahr.

I pored toga što broj prodatih raste, ovi brendovi su izgubili deo tržišnog kolača. Korist od toga su imale kompanije Lavol i Arbos. Njihova prednost je što su prodavali traktore manje snage do 50KS. Dobar deo prodaje zauzimaju Fendt, TYM i Landini.

New Holland brend je među prodavanijim (Foto: New Holland)

Ukrajina takođe nije sumirala sezonu, ali je do jeseni lider na domaćem tržištu bio beloruski MTZ, koji je nadmašio svoje konkurente sa 62 odsto. Slede ga John Deere (13%), New Holland (10%) i Case IH (4%).

Ako odemo malo severnije, u Švedsku, tamo je u 2021. registrovan 2.971 novi traktor i zabeležen rast prodaje od 7 odsto. Na prvom mestu je John Deere, na drugom Valtra, a na trećem New Holland. 

Iako još nema potpunih podataka za SAD, kod njih je prodato skoro 318.000 traktora. 

Može se zaključiti da prošla godina, nakon veoma čudne 2020., i nije bila tako loša za prodaju poljoprivrednih mašina. Šta nas očekuje u ovoj, pokazaće vreme. Iako predstavnici kompanija tvrde da neće biti problema sa isporukom, već sada postoje informacije da se vreme čekanja pojedinih modela produžava. 


Tagovi

Prodaja traktora Traktori Poljoprivredne mašine Rast Evropa John Deere New Holland Claas


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]