Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u poljoprivredi
  • 24.06.2016. 15:00

Procena šteta u poljoprivredi još traje

Još se procenjuju štete u poljoprivredi od nevremena koje je poslednjih dana pogodilo Srbiju.

  • 113
  • 5
  • 0

"Šteta u poljoprivredi od nevremena koje je proteklih dana pogodilo celu Srbiju još se procenjuje, ali prema prvim pokazateljima od grada su najviše stradali pšenica i voće, posebno malina", izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Komisije su na terenu - štete se još procenjuju

On je kazao da je voće najviše stradalo u zapadnoj Srbiji, precizirajući da su zasadi malina dosta stradali u Bajinoj Bašti, ali i Užicu. Prema rečima Budimovića, u Beogradu su najveću štetu pretpele opštine Grocka i Palilula, a one su voćarski krajevi. Pšenica i suncokret, kako je dodao, su najviše stradali u južnom Banatu, ali još precizno ne može da se utvrdi koliko će to uticati na prinose i kolike su štete, jer ima njiva koje su čitave uništene, dok su druge koje su odmah pored, neoštećene.

"Komisije su na terenu i još rade procenu, ali dosta toga je stradalo. Krajnje je vreme da se ozbiljnije svi pozabavimo kompletnim sistemom protivgradne zaštite, odnosno podizanjem protivgradnih mreža, kako bismo maksimalno smanjili rizik", kazao je Budimović.

Trenutni vremenski uslovi pogoduju razvoju biljnih bolesti

Prema agrometerološkim podacima trenutne nestabilne vremenske prilike, visoka vlažnost i visoke temperature vazduha pogodovale su razvoju biljnih bolesti i ostvareni su uslovi za infekcije od prouzrokovača truleži plodova, naročito na voćnim vrstama koje su u fazi zrenja. Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometerološkog zavoda, vinova loza se nalazi u fenofazi formiranih bobica, a to je još osetljiva faza na najznačajnije bolesti, među kojima su plamenjaču, pepelnicu i sivu trulež. "Uslova za razvoj biljnih bolesti ima i na ratarskim kulturama. Na šećernoj repi je registrovano prisustvo simptoma pegavosti lista, a na krompiru plamenjače i crne pegavosti. U pogledu biljnih štetočina registrovana je velika brojnost imaga kruškine buve i veliki broj sveže položenih jaja", naveo je Republički hidrometeorološki zavod.

U mnogim voćnjacima, prema procenama agrometerologa, aktivnost breskvinog smotavca je intenzivna, a na listovima kukuruza registrovano je povećanje broja položenih jajnih legala kukuruznog plamenca.

Foto:bigstockphotos.com:kavram


Izvori

beta.rs


Tagovi

Štete u poljoprivredi Nevreme Razvoj bolesti Nenad Budimović